Одобрено 12 милиона евра за изградњу дионице ауто-пута код Добоја

13.05.2020 Актуелно

– Ми у руковдству Републике Српске одлучили смо да у ово вријеме епидемије вируса корона, доносимо само мјере које ће ублажавати проблеме. Оно што је најзначајније јесте да је Предсједништво БиХ данас ратификовало споразум о донацији од 12 милиона евра које се дају Републици Српској за изградњу дионице ауто-пута, односно заобилазнице код Добоја – прецизирао је Додик.

Он је додао да су остале тачке на дневном реду данашње сједнице биле техничке мјере.

– На многим мјерама сам био против или уздржан, у складу са одлукама Народне скупштине Републике Српске, односно тамо гдје сам сматрао да нешто није за одлучивање у вријеме епидемије вируса корона. Исто тако, сматрао сам да је неопходно да ниједним поступком не онемогућим додатну инвестициону активност у Републици Српској – рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је навео да Предсједништво БиХ данас није разматрало ситуацију у вези са најављеном мисом у сарајевској катедрали, посвећеној догађајима у Блајбургу.

Додик је поновио ранији став да је Блајбург мјесто гдје су усташе, које су починиле многе злочине над српским народом, највише у Јасеновцу, али и многим другим мјестима, биле суочене са народноослободилачким покретом и партизанскиом јединицама, за које су били легитимни војни циљ.

– Ријеч је злочинцима који нису презали да четири године уништавају српски народ. Само на бањалучкој регији усташки режим убио је више од стотину хиљада Срба. Кад томе додате и причу из околине Бихаћа, из Гаравице, видите да нема пијетета према српским жртвама, па се чак покушава направити ревизија историје и правдати усташка злодјела – нагласио је Додик.

Он је додао да не може сугерисати ни Српској православној цркви, ни Католичкој цркви, као ни Исламској заједници шта ће и како ће упражњавати своје молитве и вјерске обреде.

– Али оно што је важно, када је ријеч о Блајбургу, јесте чињеница да је то снажно најављено и да је требало да буде порука да је то покушај рехабилитације усташког покрета. Ја сам енергично против тога, не само као припадник српског народа, него зато што сам тако васпитан и што је и моја породица у прошлости страдала управо од таквих покрета и таквих злочинаца – нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је подсјетио да је на подручју Сарајева од фаланги Јура Францетића страдао велики број невиних људи, а језив и акумулиран злочин над Србима догодио се и на Дрини, у Старом Броду, све у режији такозване Независне државе Хрватске и усташког покрета.

Он је изразио сумњу да се БиХ ускоро може наће одговор на учестале покушаје ревизије историје и изједначавања злочинаца и жртви.

– Организовање мисе у Сарајеву је неприхватљиво и ја то одбацујем – поручио је Додик.

Архива