Цвијановић: Српски народ треба да буде поносан на своју прошлост

09.05.2020 Актуелно

На обиљежавању Дана побједе над фашизмом, Цвијановићева је истакла да будућим генерацијама морају бити показане вриједности и идеали због којих је било много жртава.

– Велике жртве и велики идеали заслужују велико поштовање, такав мора бити и наш однос према онима који су дали животе за слободу и допринос у борби против фашизма у Другом свјетском рату – рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да Република Српска баштини ове вриједности и да је важно да будуће генерације поштују ове жртве, али и разумију снагу борбе и идеала за које су се они борили.

– Наравно да је и Европа извукла велику поуку из Другог свјетског рата и зато је након тога успоставила нови начин функционисања и заједништва на свом простору. Зато треба разумјети зашто се Дан побједе над фашизмом истовремено доживљава и обиљежава и као Дан Европе – навела је Цвијановићева.

Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов изразио је увјерење да ће свијет и данас заједно побиједити у тешким околностима пандемије као што је побиједио фашизам у Другом свјетском рату.

– Прије 75 година заједно смо побиједили фашизам и данас заједно рјешавамо задатке који стоје испред нас, наших земаља и Европе. Убијеђен сам да ћемо побиједити и у овим тешким околностима у којима се налази свијет – рекао је Иванцов. Он је грађанима Републике Српске честитао Дан побједе над фашизмом.

Архива