Значајна медицинска помоћ, стиже и подршка за опоравак привреде

26.04.2020 Актуелно

– Ово је важна помоћ и први контингент онога што ћемо добити, а то је 38 респиратора, 11 рентген апарата и много чега другог што је потребно нашем здравственом систему. Ово нам помаже да будемо још бољи и организованији и да заједно покажемо солидарност која је неопходна – рекао је Додик након што је шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер уручио медицинску опрему Институту за јавно здравство Републике Српске.

Додик је истакао да је Српска загледана у ЕУ у вези са подршком нема само у медицинској опреми и материјалу.

– Знамо да је ЕУ одобрила значајан пакет помоћи БиХ, а дио ће завршити у Српској. То је помоћ за економију чији ће опоравак бити много изазовнији него послови који су везани за медицински сектор – нагласио је Додик.

Предана сарадња институција Републике Српске и Делегације ЕУ у БиХ, додао је, допринијела је бољем разумијевању и чим се указала прилика стигла је значајна донација.

– Желим да захвалим и за ову и за помоћ коју ћемо добити у будућности. ЕУ није заборавила Републику Српску и то ће ојачати наше увјерење о неопходности европске интеграције и солидарности. Иако понекад помислимо да ЕУ не стигне да помогне, сада смо свједоци да помоћ долази и људи у Српској треба да буду захвални – рекао је Додик.

Затлер је опрему, чија је вриједност око 150.000 КМ, уручио вршиоцу дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске Браниславу Зељковићу.

У овом контингенту опреме је 20.000 контролних тестова, 26.250 маски, 100.000 рукавица, 2.500 хируршких капа и 5.000 медицинских каљача.

Укупна вриједност пакета помоћи ЕУ за хитне медицинске потребе у Српској износиће готово 2,5 милиона евра.

Архива