Ковачевић: СНСД увијек спреман за изборе

27.04.2020 Актуелно

Ковачевић је нагласио да је власт у Републици Српској од избијања епидемије вируса корона радила и понашала се у складу са препорукама струке, те да ће тако бити и по питању избора.

– Ако струка буде сматрала да су се ствари погоршале или да је потребно да се избори не одрже ми ћемо то уважити, али вјерујемо да све иде у позитивном правцу и да ћемо из ове борбе изаћи као побједници и да ће избори моћи да се одрже – рекао је Ковачевић за портал „Мондо“.

Ковачевић сматра да Изборни закон БиХ треба поштовати и да треба расписати изборе, без обзира на чињеницу да тренунтни састав Централне изборне комисије /ЦИК/ нема легитимитет и легалитет, односно, да је изабран на нелегитиман и нелегалан начин, кршећи закон.

– Ми смо странка која никад не бјежи од избора и странка која ради у интересу грађана и као таква смо увијек спремни да провјеримо повјерење које уживамо код грађана. Вјерујемо да ћемо на сљедећим изборима остварити још бољи резултат, него на претходним, када смо освојили власт у скоро свим локалним заједницама у Српској – закључио је Ковачевић.

Уколико Изборни закон БиХ остане непромијењен, ЦИК има обавезу да најкасније до 7. маја распише локалне изборе. Према Изборном закону БиХ, ЦИК је обавезан да распише изборе најмање 150 дана прије дана одржавања избора, а с обзиром на то да је датум одржавања локалних избора у БиХ 4. октобар ове године, крајњи датум за њихово расписивање је, према важећем закону, 7. мај.

Архива