Састанак делегација СНСД-а, ХДЗ-а, СДА са званичницима ЕУ и ММФ-а

11.04.2020 Актуелно

Лидери СНСД-а, ХДЗ-а и СДА договорили су, на састанку са званичницима Европске уније и Међународног монетарног фонда, деблокаду 330 милиона евра намијењених БиХ.

Истовремено, Фискални савјет БиХ, усагласио је Писмо намјере са ММФ-ом, којим БиХ тражи ову финансијску подршку у оквиру инструмента за брзо финансирање, а у склопу напора за сузбијање ширења вируса корона.

Готово четири часа, трајао је састанак лидера странака и званичника ЕУ и ММФ-а. Епилог – постигнут договор о расподјели средстава ММФ-а. 38 одсто иде Републици Српској, 62 одсто Федерацији. Оба ентитета по пола процента дистрибуираће дистрикту Брчко. Средства која добије Српска, према ријечима лидера СНСД-а, биће дио гарантног фонда за опоравак малих и средњих предузећа послије епидемије вируса корона.

– Добра је ствар што неће доћи до блокаде средстава ММФ-а и што смо готово у задњи моменат стигли да у овој динамици постигнемо договор и стигнемо прије сједнице извршних директора како би средства стигла у планираној динамици и према предвиђеној расподјели – рекао је предсједник СНСД-а Милорад Додик.

Додик каже да је Српска добила осам одсто више него што је Бакир Изетбеговић у претходном периоду инсистирао. Када је ријеч о средствима која припадајају Федерацији, пола иде том ентитету, а пола његовим кантонима.

састанку су присуствовали и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда, те предсједници влада Републике Српске Радован Вишковић и Федерације БиХ Фадил Новалић. 

Архива