Радмановић: Локалне изборе расписати у складу са законом

28.04.2020 Актуелно

Радмановић сматра да у овом моменту нема никаквог разлога уопште разговарати о одгађању локалних избора, наводећи као примјер да се широм Европе одржавају јер се за двије седмице бира предсједник Пољске, градоначелник Минхена ових дана, а избори у Србији за два мјесеца.

Он је напоменуо да има времена о томе да се разговара, али да се у овом тренутку треба поступити по закону.

– Централна изборна комисија БиХ упутила је иницијативу /о могућем одгађању избора/ путем медија. Мора неко у Представничком дому предложити да се то промијени. Садашњи закон каже да се избори морају расписати – рекао је новинарима предсједавајући Представничког дома. Радмановић је нагласио да један број званичника, којима и он припада, сматрају да је овај сазив ЦИК БиХ нелегалан, те да је начин његовог избора тренутно предмет суда, као и да ли они, ако су нелагални, могу да распишу локалне изборе за јесен ове године.

Говорећи о техничким питањима која се односе на изборе, попут прикупљања потписа, Радмановић сматра да од тога што су навели представници нелегалне изборне комисије ништа није проблем.

– Ништа то није проблем јер у овој земљи, без обзира на мјере, ради најмање пола радника и они све уз ове мјере забрана опет стигну – рекао је Радмановић.

Он се осврнуио и на питање финансирање избора истичући да то, такође, није проблем јер средства за њихово одржавање нису велика. Према његовим ријечима, то питање може да се ријеши на различите начине.

– Прича да због тога што нема средстава за припрему избора – не стоји. То се може ријешити из буџетске резерве Савјета министара. Али, у току маја ћемо имати усвојен буџет и имаћемо планирану ставку за изборе, надам се, јер иду избори сваке четири године – рекао је Радмановић.

Наглашавајући да избори морају ићи у складу са законом, Радмановић је указао да увијек пред њихово одржавање иде и питање да ли ће бити одржани или да ће се објединити општи и локални.

  • Кад је ријеч о Самиту ЕУ западни Балкан у Загребу 6. маја Радмановић је оцијенио да постоји спремност у БиХ да се направе искораци ка европском путу земље.

Архива