Радмановић: Изборе потребно расписати, а Суд ће одлучити о нелегалним члановима ЦИК-а

29.04.2020 Актуелно

Радмановић је рекао да је закон децидан када је ријеч о изборима.

– Избори се морају расписати 150 дана прије одржавања. То у овом случају пада 6. или 7. маја и ту сада долазимо до одређене контрадикције. Један број посланика и политичких партија, којима и ја припадам, сматра да је садашњи сазив ЦИК-а који треба да распише изборе нелегалан. То је питање које, нажалост, треба да ријеши Суд БиХ. Требало би избјегавати да Суд доноси одлуке које су у надлежности парламента, али ствари су сада такве – рекао је Радмановић.

Он је стакао да „нема разлога за одгађање избора у овом моменту“.

– Избори се широм свијета одржавају у сред ове пандемије, од Минхена, Варшаве, до Србије и одржавају се у наредна два мјесеца. Наши су тек за пет мјесеци. Избори се морају расписати, а Суд ће ријешити питање легалитета садашњег ЦИК-а за који ми мислимо да није легалан јер мора проћи процедуру конкурса, јавне верификације квалитета стручњака који се бирају… Имамо времена уколико процијенимо да треба пролонгирати изборе да се то учини – рекао је Радмановић.

На питање да ли може бити проблематично за расписивање избора уколико Суд утврди да је избор одређених чланова ЦИК-а нелегалан, с обзиром на чињеницу да би то урадили „нелегални чланови“ ЦИК-а, Радмановић је рекао да је расписивање избора законска обавеза и да стога не би требало да то буде проблем.

– Али, видјећемо шта ће Суд одлучити и како ће се те ствари развијати – рекао је Радмановић.

Он је истакао да одржавање избора не треба да спријече разлози о којима сада говоре из ЦИК-а да их треба одгодити због пандемије.

– И парламенти и владе и друге институције раде. Радиће се још више и све је могуће организовати. Средства која помињу да им недостају не смију бити проблем када су у питању избори. Можда их нема у овом моменту, али није проблем да буду – тврди Радмановић.

 

У ПОНЕДЈЕЉАК САСТАНАК АД ХОК ГРУПЕ О ПИТАЊИМА ЕВРОПСКОГ ПУТА

Када је ријеч о 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије на путу БиХ ка ЕУ, Радмановић је рекао да од почетка, када је утврђено да их треба испуњавати, ти приоритети нису спорни. Радмановић је за понедјељак, 4. мај, најавио да ће бити одржан први састанак великог тијела у чијем саставу су чланови Предсједништва БиХ, чланови оба Колегијума Парламентарне скупштине и Колегијум Савјета министара, предсједавајући и два замјеника, укупно 12 људи који треба да раде на тим питањима.

– Према мом виђењу, није споран европски пут БиХ, а самим тим треба испуњавати тих 14 услова. Спорно је вријеме и темпо. Дакле, у ком времену и за колико времена можемо то да урадимо. За то је потребна и унутрашња стабилност јер у нестабилној ситуацији са нејасним већинама и нефункционисањем одређених органа то је тешко остваривати. Из позива Предсједништва се види да улазимо у стабилну ситуацију у којој смо сви спремни на томе да радимо. Видјећемо којом брзином ћемо на томе да радимо – рекао је Радмановић.

Он је истакао да су сви у БиХ и власт и опозиција опредијељени да раде на рјешавању тих приоритета.

– Од понедјељка ћемо видјети којим темпом то може ићи – истакао је Радмановић.

 

СЈЕДНИЦА ЗАВРШЕНА УСПЈЕШНО, БЕЗ ОБЗИРА НА ДРАМАТИЗАЦИЈУ

Коментаришући јучерашњу хитну сједницу Представничког дома на којој су усвојене измјене Пословника, Радмановић је рекао да је сједница која је требала да буде релативно једноставна и која је хитно сазвана у складу са Пословником, и која је имала једну тачку дневног реда како би се рад парламента прилагодио времену епидемије вируса корона или евентуално неком тако тешком времену да се може радити онлајн, претворила у жестоки напад опозиције на предсједавајућег.

– То није ништа чудно у парламентарним процедурама ако се размјењују квалитетна мишљења са квалитетним аргументима, али ово јуче није било само то. Било је ружних и непримјерених ријечи и све упућено од неколико посланика опозиције према предсједавајућем јер једноставно није пролазило оно што они желе да прође. То није могло да прође и убудуће неће пролазити оно што су њихове жеље – рекао је Радмановић.

Он је истакао да се сједница завршила успјешно и да је, без обзира на драматизацију неколико посланика, двије терећине или чак три четвртине гласало за приједлог Колегијума и да је на тај начин сједница завршена. Коментаришући тврдње појединих опозиционих посланика да је сједница била „чиста игра владајуће коалиције“ и да је она, како су навели, „срамота“, Радмановић је казао да не употребљава такву врсту ријечи како то поједини опозиционари раде и да чува дигнитет дома којим предсједава.

– Представнички дом, као и други парламентарни домови, има свој Пословник и ово све је урађено у складу са Пословником. На крају Пословник тумачи Колегијум, а не појединци из опозиције који мисле да кад они кажу да је повријеђен Пословник да је то тако. Уосталом гласање на сједници најбоље показује ко је у праву. Двије трећине у једном дијелу гласања, а три четвртине у другом дијелу тог гласања дало је подршку измјенама Пословника и показало какво је стање. Само галама коју мали број посланика диже добија простор у неким медијима и онда се стиче потпуно погрешан утисак“ – истакао је Радмановић.

Радмановић је поручио и опозицији и свим посланицима да треба да се сви навикну на парламентарне разговоре у којима се размјењују аргументи.

– У парламентарним разговорима треба да се размјењују аргументи, а не тешке ријечи, увреде и нервоза због тога што не пролази оно што опозиција предлаже уколико није конструктивно, јер ако је конструктивно прође нешто и што предлаже опозиција – констатовао је Радмановић.

 

НАРЕДНА СЈЕДНИЦА ПРЕДСТАВНИЧКОГ ДОМА СРЕДИНОМ МАЈА

Радмановић је најавио да наредног уторка, 5. маја засједа Колегијум Представничког дома, да је сједница Колегијума заказана и усаглашен дневни ред и да ће се тада заказати редовна сједница дома.

– Сједница се може одржати десет дана након Колегијума и имаћемо средином мјесеца редовну сједницу Представничког дома на којој ће се наћи тачке дневног реда заостале са претходне сједнице дома, односно други круг гласања и новоприспјеле тачке дневног реда. Има приједлог опозиције, па чак и дијела позиције, односно захтјев да се сазивају хитне сједнице и то је јуче био спор. Одређено је да предсједавајући Колегијума одређује важност и потребу сазивања хитне сједнице и то не може ићи по захтјеву опозиције јер они сваке седмице имају два-три захтјева за хитну сједницу. Нема елемената у овом моменту за хитну сједницу – поручио је Радмановић.

Коментаришући неповлачење средстава које је БиХ одобрио Међународни монетарни фонд и чињеницу да 330 милиона евра чека у Централној банци, Радмановић је рекао да је до тога довела ситуација у Федерацији БиХ и неријешена питања у том дијелу БиХ.

– Неспорно је ријеч о неким неријешеним питањима унутар Федерације БиХ. То више нико не крије нити спори. Није спорно оно што припада Републици Српској, али не можемо то да реализујемо када све није завршено – рекао је Радмановић.

Он је навео да је приједлог из Српске био да се реализују средства која су за Републику Српску, а нека се у Федерацији договоре како ће подијелити свој дио средстава.

– То су стари неспоразуми који постоје у БиХ у којима се не договарамо ефикасно. Ово је била ситуација у којој се требало и морало ефикасно договорити. Очекујем да у наредним данима то буде и завршено – поручио је Радмановић.

Архива