Пројекти не смију стати, радна мјеста се морају сачувати

11.04.2020 Актуелно

На данашњем састанку у Источном Сарајеву са начелником општине Источно Ново Сарајево Љубишом Ћосићем, начелником Одјељења за финансије у општини Источна Илиџа Бојаном Ђуровић, директором Републичког Завода за запошљавање Мирославом Вујичићем и вршиоцем дужности директора Болнице Србија Небојшом Шешлијом, Вишковић и Додик су представили мјере које ће бити предузете с циљем сузбијања посљедица епидемије на привреду у Српској.

Српски члан Предсједништва БиХ нагласио је да се губици због посљедица пандемије вируса корона свакодневно акумулирају и да ће, у складу с одређеним процјенама, бити од 750 милиона до милијарду КМ.

– То је процјена штете коју можемо имати усљед епидемије и у том погледу припремамо мјере како помоћи привреди и сачувати радна мјеста – рекао је Додик.

Премијер Српске је нагласио да ће бити формирани посебни фондови за микро и мала предузећа, за комунална предузећа, за предузећа која су претпрјела штету, те фонд за подршку здравственим институцијама.

Званичници Српске су истакли да је опредјељење институција да не смије доћи до смањења плата запослених и да се морају сачувају радна мјеста.

На састанку је наглашено да неће доћи до смањења инвестиција нити обустављања радова на започетим пројектима, што је од великог значаја за сваку локалну заједницу.

Саговорници су оцијенили да је потребно смањити трошкове који се односе на куповину службених возила, дневнице, трошкове путовања, али да пројекти не смију бити заустављени.

На састанку одржаном у сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву констатовано је да ће усљед епидемије вируса корона доћи и до пада прихода у локалним заједницама, што ће довести до ребаланса и реструктурирања буџета.

Додик и Вишковић подржали су мјере које предузимају општински штабови за ванредне ситуације с циљем сузбијања епидемије вируса корона, те захвалили становницима Источног Сарајева на дисциплини и придржавању мјера заштите.

Архива