Послодавци који отпусте раднике неће добити помоћ институција

02.04.2020 Актуелно

На састанку је разматрана тренутна епидемиолошка ситуација, спровођење закључака Републичког штаба за ванредне ситуације и других институција, с циљем сузбијања вируса корона у Републици Српској, те помоћ привредним субјектима који имају потешкоће у пословању усљед новонастале ситуације, саопштено је из Бирао Владе за односе с јавношћу.

Главни координациони тим упознат је да је Влада Републике Српске данас донијела Одлуку о начину измирења пореза на доходак и доприноса за март 2020. године, као мјеру на ублажавању посљедица и потешкоћа које привредни субјекти имају у пословању усљед ограничења уведених ради спречавања ширења вируса корона у Републици Српској и регији, односно као мјеру спречавања отпуштања радника и очувања радних мјеста у најугроженијим дјелатностима.

Овом мјером планирано је да се помогне најугроженијим дјелатностима као што су трговина, саобраћај и складиштење, угоститељство, те остале услужне дјелатности.

Процјена потребних средстава, која ће бити исплаћена из Фонда солидарности, је око 16,5 милиона КМ, чиме би били уплаћени порез и доприноси за око 40.000 радника.

Главни координациони тим апеловао је на послодавце да не отпуштају раднике и поручио да они који то буду чинили неће моћи да рачунају на помоћ институција Републике Српске.

На састанку је и данас апеловано на грађане да се стриктно придржавају свих препорука надлежних инстутуција, када је ријеч о заштити од вируса корона, као и на лица којима је одређена кућна изолација да се строго придржавају прописаних мјера, саопштено је из Бирао Владе за односе с јавношћу.

Архива