Љекарима, медицинским сестрама, возачима и спремачицама по 1.000 КМ

13.04.2020 Актуелно

Додик је рекао да ће плата и једнократна помоћ бити исплаћени за здравствене раднике, спремачице, возаче и друге запослене у здравственом сектору.

– Новац ће добити само они који су од појаве вируса корона у Републици Српској радили најмање пола радног времена. Сви други неће моћи да је добију, односно они који нису радили или су користили боловање или неплаћено одсуство, а никако они који су користили боловање и слично – изјавио је он.

Додик је рекао да је за накнаду од 1.000 КМ за око 9.700 радника из републичких средстава обезбијеђено скоро 10 милиона КМ.

– То је дио захвалности коју желимо да одамо здравственим радницима. Захвалан сам медицинским радницима и ово је наш мали гест захвалности, иако је то за нас финансијски озбиљан напор – нагласио је он.

Додик је истакао да медицински радници сада највише заслужују адекватан и коректан однос Републике Српске. Изразио је наду да ће за два-три мјесеца опет бити створена прилика да се нешто слично уради.

– Не могу то обећати, али уколико се укаже прилика нећемо оклијевати да то урадимо – рекао је он.

Подсјетивши да је Српска формирала три фонда, Додик је изразио увјерење да ће за њих бити обезбијеђено 500 милиона КМ за разне врсте помоћи.

– За овај мјесец свим радницима који су престали да раде, у складу са одлуком Владе да се прекида рад у услужном сектору и дијелу производње, биће исплаћена минимална плата у износу од 520 КМ и доприноси.Укупан бруто износ је 770 КМ. Сада смо евидентирали 66.000 радника којима ћемо то исплатити након истека мјесеца – истакао је Додик и поручио да нико не треба да брине јер има довољно новца за то.

Архива