„ОХР непријатељска институција за Србе“

20.04.2020 Актуелно

– Срби треба да запишу у своје колективно сјећање да су високи представници људи који су дошли да им перманентно чине зло. Они су чинили продужени злочин тако што су стечена међународна права Српске из Дејтона покушавали да отму Републици на фону приче о некој БиХ против које су наводно Срби. Нисмо за БиХ коју они хоће – нагласио је Додик.

Када је ријеч о посљедњим реаговањима из ОХР-а и високог представника Валентина Инцка, Додик је за АТВ навео да је овдашњи народ давно исклесао крилатицу „лијево сметало“.

– Они су овдје репрезенти једне колонијалне власти која држи БиХ у шаци и не жели да она постане нормална. БиХ у том смислу то веома тешко може бити, али могла би бити земља у којој се сарађује на реалним основама уз пуно уважавање интереса свих конститутивних народа – рекао је Додик.

Он је навео да је ОХР политички орган СДА који је годинама ишао ка томе да уруши изворни Дејтонски мировни споразум, те да се у том смислу кршило међународно право и европске конвенције, попут Бечке.

– Прича о „духу Дејтона“ коштала је Српску многих надлежности које су пренесене на Сарајево у смислу да се смањи снага Републике и да она некако ишчезне. Али, то се по њиховим очекивањима никако не дешава, па смо им и даље криви јер показујемо отпорност и не дозвољавамо да нестанемо – рекао је Додик.

Он је подсјетио да Валентин Инцко, који прави неку виртуелну државу, има плату од 24.000 евра, а члан Предсједништва БиХ 2.500 евра.

– Ја, с друге стране, покушавам да одбраним оно за шта ме је народ изабрао. Инцко је доскоро имао озбиљну међународну подршку за коју нисам сигуран да више постоји. ОХР мора да оде из БиХ, он овдје не треба уопште и овдје се народима мора дозволити да одлучују. Ако међу нама у БиХ нема консензуса да постоји нека заједница, онда БиХ не треба да буде. Зашто би се томе робовало? – поручио је Додик.

Он је рекао да је спреман за разговор о могућој БиХ, али не и о Инцковој БиХ, као и БиХ коју заговара СДА и има трабанте у лидерима опозиције у Српској, попут лидера СДС-а и ПДП-а Мирка Шаровића и Бранислава Бореновића, који раде на штету Српске.

Додик је рекао да Инцко, кога нигдје није било мјесец дана, не треба да заказује састанке у којима, тобоже, некога окупља да се помогне.

– То је покушај рехабилитације једног мртваца који током значајних здравствених проблема покушава да се вјештачки оживи. Међународна заједница и САД које стоје иза ње праве у том погледу озбиљну грешку јер су оне требале да укину ОХР и да народима у БиХ дозволе да се политички договоре. А ако тога нема, нека свако иде својим путем. Зашто је то другима дозвољено, а нама није и зашто нас држе у тамници званој БиХ? – поновио је Додик и додао да неће доћи на састанак који сазива Инцко.

Када је ријеч о опозиционим оптужбама да је у своје руке концентрисао сву власт у Српској, Додик је истакао да је предсједник СНСД-а, партије која годинама побјеђује на изборима.

– Сав важан кадар Срба у Српској и на нивоу БиХ је из СНСД-а, укључујући наше коалиционе партнере… Наша одговорност је озбиљна. Добили смо значајну подршку народа и то ме обавезује. Вјечито и заједно са људима који ме окружују трагам за оним што народ очекује и политички хоће. Оно што ја говорим јесте у суштини договорена политика СНСД-а и ништа није изван тога – рекао је Додик и нагласио да СНСД који заједно са коалиционим партнерима брани позицију Српске има двотрећинску већину у републичком парламенту.

Додик сматра да није случајно да је Бранислав Бореновић предсједник ПДП-а послије Младена Иванића, за којег се зна са ким је кокетирао.

– Није случајно да је Бореновић његов избор. Представници њиховог подмлатка кажу да их не занима Јасеновац. То је оно што странци хоће – да заборавимо своју историју и да сами себе сатанизујемо. То је та матрица. Ако један млади човјек каже да га не занима Јасеновац, то је ужасна увреда за српски народ“, упозрио је Додик.

Додик каже да они само гледају будућност, а њихова будућност је БиХ и да Срби немају свој идентитет.

– Бореновић се залаже за БиХ и кажњава српски народ, а ми се залажемо за Српску. Онда када он каже да се залаже за Републику Српску, онда је то само због политичких поена, јер је све с њихове стране лаж. Ниједна земља се није развила тако што су је развили и водили странци. То су биле колоније, из којих су црпљени ресурси, а у свакој колонији се нађе један број домаћих лидера којима се дају мале привилегије, а они аплаудирају колонијалистима на томе што раде. Развио се само народ који је имао своје вођство и јасну политику. Нису успјели да сломе српски народ и неће успјети ни уз помоћ Бореновића и Шаровића – каже Додик.

Када је ријеч о одбрани живота у времену вируса корона,

Додик је истакао да је безбједност није само питање када вас неко војно нападне, него и и када је ријеч о пандемији, или да у том смислу будемо способни да се одбранимо и осигурамо нашу безбједност.

– Показали смо да јесмо, и то савршено и у немогућим околностима када смо били оспоравани и из, рецимо, политичког Сарајева – рекао је Додик за АТВ и додао да лидери опозиције у Српској нису ништа рекли када је ријеч о поменутим оспоравањима.

Он је напоменуо да све земље које су прогласиле ванредну ситуацију имају и уредбу о забрани ширења дезинформација и панике.

– Направили су /опозиција/ огромну галаму, иако то није било уперено против њих. Неки медији су покушавали да шире дезинформације и изазову панику зато што обављају свој задатак. Када сам видио куда ствари иду тражио сам да то буде повучено, као што су размишљали и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједник Владе Српске Радован Вишковић. Сада је проблем што те уредбе нема – појаснио је Додик.

Он је констатовао да су у вези са појавом вируса корона у Српској од почетка примјењиване адекватне здравствене и друге мјере, те да у том смислу није било оклијевања.

Архива