Главни координациони тим разматрао могућност укидања појединих мјера

24.04.2020 Актуелно

Главни координациони тим разматрао је на састанку предстојеће обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина – геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина, у новонасталој ситуацији појаве вируса корона у Републици Српској. Истакнуто је да ће, у недјељу, 26. априла 2020. године, обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина – геноцида у концентрационом логору Јасеновац бити одржано уз поштивање свих прописаних мјера заштите.

Оцјењујући да је тренутна епидемиолошка ситуација у Републици Српској стабилна, Главни координациони тим разматрао је могућност укидања појединих мјера ограничења и забране, након 27. априла 2020. године.

Главни координациони тим препоручио је Републичком штабу за ванредне ситуације, да, након 27. априла 2020. године, својим закључком омогући лицима која су навршила 65 година и старијима излазак из својих домова сваког радног дана, у периоду од 7 до 10 часова.

Препоручено је и да се, након 27. априла, уз посебне мјере, дозволи рад за шалтер сале, трговинске, занатске и услужне радње мање по површини и мање ризичне, те за доставу и шалтерску продају термички припремљене хране, под посебним мјерама, без послуживања на лицу мјеста.

Главни координациони тим препоручио је да се, уз посебне мјере, дозволи рад и продавницама намјештаја, радњама сa информатичком и телекомуникацијском опремом, те услужним радњама, као што су ауто перионице, вулканизерске радње, аутомеханичарске радње, перионице тепиха, хемијске чистионице, уз све прописане мјере заштите.

Такође, препоручено је да се дозволи рaд музејима и библиотекама у времену од седам до 19 часова, без организације промоција, или било каквих јавних окупљања и уз контролисан број корисника и поштивање свих хигијенских мјера.

Главни координациони тим препоручио је Републичком штабу за ванредне ситуације да, у складу са епидемилошком ситуацијом, континуирано обавјештава јавност о плану и распореду ублажавања и осталих мјера, након 27.априла 2020. године, као и о распореду дјелатности којим ће бити омогућен рад у наредном периоду.

Истакнуто је да ће прије доношења одлуке о дозволи рада за наведене дјелатности, свима бити предочено како треба да организују рад у новонасталој ситуацији, уз обавезно и строго поштивање свих хигијенских мјера, као што је обавезна дезинфекција простора, ношење заштитних маски и рукавица, визира, поштивање физичке дистанце од два метра и друго.

Главни координациони тим захвалио се грађанима на одговорности и дисциплинованом понашању и још једном их подсјетио да се строго придржавају прописаних мјера, с циљем сузбијања ширења новог вируса корона.

Апеловано је и на лица којима је одређена кућна изолација да се строго придржавају прописаних мјера.

Архива