Џаферовић злоупотријебио институцију, прекршио Устав и обмануо државнике

01.04.2020 Актуелно

– Упознат сам да сте 5. фебруара упутили позивнице предсједницима неколико држава, директорима и шефовима међународних организација, као и амбасадорима да присуствују комеморативном скупу у Поточарима 11. јула ове године чиме сте злоупотријебили функцију и институцију Предсједништва БиХ јер сте послали нетачну поруку да Предсједништво БиХ учествује у организацији споменутог скупа“, истакао је Додик у писму.

Српски члан Предсједништва БиХ нагласио је да та тема никада није била на дневном реду сједница Предсједништва БиХ, нити је слање позивница за обиљежавање годишњице злочина у Сребреници заједнички став Предсједништва БиХ, наводећи да је Џаферовић слањем позивница злоупотријебио позицију члана Предсједништва БиХ, као и саму институцију.

– Господине Џаферовићу, подсјећам Вас да сте позивнице могли да упутите само приватно или као члан организационог одбора за обиљежавање злочина у Сребреници, а ни у ком случају у име Предсједништва БиХ, без сагласности и осталих чланова Предсједништва БиХ. Овим чином не само да сте злонамјерно злоупотријебили позицију, већ сте обманули државнике и амбасадоре – констатовао је Додик.

Он је у писму подсјетио Џаферовића да у БиХ живе три конститутивна народа – Срби, Хрвати и Бошњаци, и да БиХ чине два ентитета – Република Српска и Федерација БиХ, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

– У том погледу, Предсједништво БиХ одлуке о вођењу спољне политике може да доноси само консензусом, што Ви нисте поштовали и тиме сте прекршили Устав БиХ – нагласио је Додик у писму.

Он је навео да је Џаферовићу познато да су за Срб и српски народ догађаји у и око Сребренице једнострано приказани, да су у и око Сребренице страдали и Бошњаци и Срби и други народи и да се због тога злочини само над једним народом не могу квалификовати као геноцид.

– Зато сматрам да би требало да уважавате и ставове српског народа у вези са овим питањем, који су Вам јако добро познати – поручио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у писму упућеном Џаферовићу.

Архива