Додик за РТРС: Ово је заједничка борба свих нас

09.04.2020 Актуелно

Додик је замолио грађане да буду одговорни и учине све, као и претходних пет седмица, да остану дисциплиновани и спријече ширење вируса.

Он је рекао да је Република Српска избјегла италијански сценарио и нагласио да ће у наредних мјесец дана сви морати да се придржавају још ригорознијих мјера да би тај сценарио био избјегнут до завршетка епидемије вируса корона.

– Сви смо усмјерени ка томе да спријечимо ширење и експанзију вируса и зато су предузете мјере да би се смањио социјални контакт – рекао је Додик.

Он је додао да је видљиво да лијепо вријеме доноси изазове, али упозорио да би масовнији излазак људи из својих домова угрозио све досадашње мјере.

– Поручујем неодговорним људима да нас не доводе у позицију да уводимо 24-часовни полицијски час. Молим грађане да остану у кућама, да се не окупљају и да не праве групе веће од двије-три особе. Ако не буде дисциплине, мораћемо да уведемо 24-часовни полицијски час. Не смијемо да попустимо у дисциплини посебно када је ријеч о смањењу социјалних контаката. Поручујем грађанима да не дозволе себи да удобан кревет у својој кући или стану замијене оним на интензивној њези – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, примјетно је да има опуштања људи иако то није допуштено јер криза још није прошла.

– Још нисмо сигурни да ли је епицентар кризе прошао или тек треба да стигне. То нас тјера на опрез и молим људе да издржимо колико год је потребно и да будемо дисциплиновани када смо већ ових пет седмица били овако дисциплиновани – нагласио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је истакао да би на свим граничним прелазима у БиХ требало да буду успостављени карантини, рекавши да би то требало да буде учињено данас или сутра.

Подсјетио је да је Српска успоставила карантине на граничним прелазима, али да исто то мора бити учињено на простору ФБиХ и Брчко дистрикта.

– Ми смо искористили сва наша права и надлежности и предузели све могуће мјере. Било је неопходно да дио мјера буде предузет на нивоу БиХ. Наша идеја је била да уведемо карантине на граници јер су доносиоци вируса били наши људи који нису криви због тога, али је то чињеница. Контрола њиховог уласка је била могућа једино путем карантина на граници – рекао је Додик.

Архива