Додик: Преко Савјета министара доћи до уједначавања праксе у Српској и ФБиХ

28.04.2020 Актуелно

Предсједништво БиХ дало је рок од 24 часа да Савјет министара заједно са другим надлежним институцијама и органима пронађе начин на који ће то питање бити ријешено.

– Једнострано понашање Федерације БиХ није добро, а видио сам да нема сагласности друга два члана Предсједништва БиХ да осуде такво понашање – рекао је Додик новинарима након сједнице Предсједништва и састанка са амбасадорима земаља Квинте.

Он је нагласио да ће се покушати преко Савјета министара дођи до уједначавања праксе у оба ентитета.

– Република Српска ће остати при ставу о карантину јер сматрамо да је 1. мај веома изазован датум за могуће ширење вируса короне и да је ова мјера федералних власти исхитрена, једнострана и није добра – нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је потврдио да су чланови Предсједништва БиХ имали састанак и амбасадорима земаља Квинте.

Према његовим ријечима, на сједници Предсједништва БиХ разговарано је и о предстојећем Самиту о ЕУ и западном Балкану у Загребу.

– Кључно питање било је да се иницирају мјере у вези са 14 тачака из Мишљења Европске уније. Ми смо закључили да треба формирати ад хок групу коју чине сва три члана Предсједништва БиХ, чланови Колегијума Савјета министара и оба колегујума Представничког и Дома народа у Парламентарној скупштини БиХ. Ова група требало би да одржи састанак за пет дана с циљем проналажења одговора на поменута питања ЕУ – појаснио је Додик.

Он је додао да би, након тога, Савјет министара требало да предложи и донесе акциони план.

Додик је рекао да је предложено да Савјет министара, у складу са механизмом координације, окупи све оне који су укључени у тај механизам у вези са европским питањима и да се размотре мјере о могућем акционом план

у, који треба да буде донесен у року од око 30 дана. Предсједништво БиХ данас је прихватило Извјештај Министарства одбране у Савјету министара о поступању Оружаних снага током епидемије вируса корона.

Архива