Додик: Неће бити олаког укидања ванредног стања у Српској

18.04.2020 Актуелно

– Веома добро ћемо размислити када будемо укидали ванредно стање. Ванредно стање не треба мени, никоме од нас, већ треба да би се ефикасност мјера довело до најбољег обима и да не би закаснили у нечему – рекао је Додик.

Он је изразио бојазан како ће се одвијати укидање ванредног стања, ако се мало попусти у мјерама и дисциплини и почне се појављивати значајан број заражених.

– Имате Јапан, који је сматрао да је побиједио корона вирус, па му се то сада враћа. Не смијемо бити слијепи на искуствима других земаља како то пролази. У Републици Српској морамо остати посвећени томе, јер је и најбоља мјера у свему овоме – посвећеност томе – сматра Додик.

Додик је рекао да се ништа друго не може урадити осим да људи штите себе јер тако штите читаво друштво. Рекао је да Главни координациони тим има одговорност за све мјере које доноси и да је то напор којег улаже читав тим људи, а не волонтаризам једног или двојице људи.

Додик је рекао да је увјерен да су Република Српска и сви њени грађани показали самоодговорност, да је Српска способно друштво да се суочи са озбиљним настрајима на њену безбједност, као и да има сасвим довољно међународних пријатеља. Навео је да је Република Српска способна и организована у борби против ширења овог вируса.

– У дану када су многи овдје размишљали о томе да то није ништа, ја сам имао људе око себе који су ми сугерисали да се школа мора одмах затворити. Ми смо одмах затворили школе, радње, кафиће и то се показало кључним у сузбијању ширења корона вируса – напоменуо је Додик.

Нагласио је да Српска у овом тренутку има довољно новца, те да ће битно утицати на смањење губитака кризе.

Додик је навео да је у Републици Српској оспособљен здравствени систем да може да функционише и да се сада баве економијом.

Додик је подсјетио да чињеницу да СДС и ПДП нису гласали за ванредно стање из неких својих разлога, да су његово увођење блокирали Бошњаци, али су послије седам дана пристали јер су их притиснули странци.

Додао је да у ЕУ постоје додатни амонизитети у погледу заштите од ширења епидемије корона вируса, али да нико није рекао да се не треба држати европског пута.

– Али, којег европског пута и које Европе, јер очигледно да она Европа у коју смо повјеровали прије 10 година данас не постоји и питање је каква ће бити за пет година – констатовао је Додик.

Додик је рекао да су прије три дана у Еврпи рекли да ослобађају извоз медицинског материјала и опреме, те упитао зашто то нису дали прије мјесец дана.

– Да могу, никада више ништа не бих узео од њих. Када нису били у прилици да кажу да продају Републици Српској милион маски из Њемачке или Холандије. Зашто нам сада то продајете, видјели сте да нисмо помрли па ће те нам сада продати. Не треба да купимо од вас више ништа – рекао је Додик.

Говорећи о предстојећем обиљежавању Дана ослобађања логора Јасеновац у Другом свјетском рату, Додик је рекао да ће овај значајан датум бити обиљежен у оквиру постојећих мјера спречавања ширења епидемије корона вируса у Републици Српској, али да неће бити мање обиљежен са становишта порука и одређеног програма који ће бити посвећен томе.

– Без обзира на значај тог догађаја не треба да се окупљамо. Званичници из Републике Српске ће отићи да положе вијенце. Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и вјероватно неко из Србије на лицу мјеста ће упутити поруку јавности – рекао је Додик.

Додик је указао на значај обиљежавања страдања у Јасеновцу за српски народ, те нагласио да убијање 500.000 Срба, прије свега дјеце, говори о томе да то не може бити заборављено нити опроштено.

– Овај догађај је нешто око чега ћемо се окупљати, овај пут ће путем медија бити послате све поруке. Нема вируса корона који би могао да каже не бавите се тиме, наравно да ћемо се бавити тиме. Већ имамо разговор са владиком бањалучким Јефремом о томе на који начин ће томе приступити Српска православна црква – истакао је Додик.

Када је ријеч о предстојећем обиљежавању Васкрса, 1. маја и Ђурђевдана 6. маја, Додик је рекао да се обиљежавање ових празника мора прилагодити мјерама и условима ванредног стања у Републици Српској у оквиру најужих чланова породице без већих окупљања.

Он је подсјетио да је, када су мјере продужаване на 27. април, речено да ће бити продужене на 10. мај.

– Тада ћемо сјести и видјети како се све дешавало и видјети да ли се епидемија корона вируса шири или не… Све зависи од тога каква ће бити епидемиолошка ситуација и како ћемо се понашати у свему овоме – појаснио је српски члан Предсједништва БиХ.

Архива