Цвијановић: Уредба јесте на осјетљивом терену

13.04.2020 Актуелно

– С једне стране имате потребу да спријечите да у овако тешком периоду било шта ремети рад институција, а посебно здравственог сектора на чијим плећима и јесте највећи терет. С друге стране, ту увијек можете упасти у замку да нарушавате право говора и изношења мишљења. Зато сам и рекла да је материја осјетљива – рекла је Цвијановићева упитана да прокоментарише велику пажњу, али и негодовање опозиције на доношење Уредбе са законском снагом о забрани изазивања панике и нереда за вријеме ванредног стања.

Она је подсјетила да је управо зато и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик недавно изјавио да органи неће поступати по тој уредби, осим по пријави грађана, а остављен је простор и за њено потпуно укидање и то је сада и реално.

– Наравно, увијек се поставља питање шта бисте урадили ако неко, примјера ради, супротно стварном чињеничном стању, каже да расте број угрожених пацијената, да нема довољно респиратора, а ви знате да их има на десетине слободних и доступних? Или да је умро већи број људи од оног што, на примјер, изађе као званични податак из здравствених установа – упитала је предсједница Српске.

Она је нагласила да повјерење у медије, ипак, граде сами медији и грађани зато и имају апсолутно право да своје повјерење у смислу прихватања информације поклоне коме желе на основу своје процјене.

– Ако се тиме руководимо, онда је заиста беспотребно да постоје такве уредбе или нека слична ограничења. С друге стране, такође је веома важна заштита становништва од неистине и посебно права здравства да одради овај тешки задатак у колико толико нормалном амбијенту. Али, знајући да је једнако важно избјећи било какву злоупотребу, јер је у питању осјетљив терен, а имајући у виду да су грађани након ових тешких седмица већ имали прилику да виде ко им говори истину, а ко покушава да унесе немир или да их забави сензационализмом, онда се намеће закључак да таква уредба и није потребна – истакла је Цвијановићева.

Предсједница Републике је позвала грађане да, у сваком случају, примају к знању оне информације које долазе из редовних и провјерених извора и наравно да слушају препоруке здравствених и других институција.

– Ако се будемо придржавали тих правила, моћи ћемо се прије вратити нормалнијем животу, а то значи да би престали и разлози за постојањем ванредног стања, што сви заједно и желимо – поручила је Цвијановићева.

Архива