Цвијановић: Јасеновац представља највећу бол и рану српског народа

26.04.2020 Актуелно

– Захвалност Србији што и данас обиљежавамо овај дан, иако на другачији дан, али култура сјећања је и те како важна – рекла је предсједница Српске.

Навела је да је сваки 10 логораш из пробоја преживио, што само показује какве су шансе имали ти мученици, али слобода је била јача од усташког ножа.

– Овај злочин није био индивидуалан, јер иза њега је стојала цијела такозвна НДХ. Над тим злочинима згражавали су се и њихови учитељи Нијемци. остаће записано да је НДХ имала једина на свијету логоре за дјецу. Зато хвала Диани Будисављевић, која је спасила више од 10.000 дјеце са Козаре – нагласила је онa.

Поручила је да српски народ жели да живи у миру са другима.

– Сјећајући се Јасеновца и других стратишта ми не говоримо о сукобима гдје су се судариле двије восјке, већ о моралној и свакој другој пропасти људског рода, гдје су вршена масовна убиства жена, дјеце, стараца, немоћног народа, на стотине хиљада њих, који су одлазили у смрт, а нису знали зашто. Мнои који нису дио нас не разумију зашто толико волимо Републику Српску, али ми и те како знамо зашто. На припадност коју осјећамо једни према другима, у толико је и већа обавеза да је градимо и стварамо у миру – додала је Цвијановићева.

Архива