Западни Балкан заједничким снагама да одговори на мигрантску кризу

09.03.2020 Актуелно

– Ако ЕУ има право да на тај начин третира своје спољне границе зашто ми то не бисмо урадили? Ово је велики изазов и нешто што у потпуности може да промијени слику будућности не само западног Балкана него и цијеле Европе. То захтијева концентрисан одговор свих земаља. Ово је вријеме да се западни Балкан колективно брани – рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је додала да западнобалканске државе не могу утицати на то како ће Грчка ријешити свој проблем, шта ће урадити Турска и да ли ће ЕУ са њима испреговарати неко боље рјешење.

– Све је изашло ван контроле и вријеме је за колективну одговорност држава западног Балкана умјесто да трошимо енергију на препуцавања, политикантство и мржњу која је давно требала бити сахрањена. Ако снаге тих држава могу да иду по свијету и учествују у мировним мисијама, а не могу да бране своја огњишта онда нешто није у реду. Доћи ће вријеме за овакву иницијативу јер је немогуће да парцијално размишљамо о овим стварима. Ко смо ми ако нисмо у стању да штитимо сами себе, него се ослањамо на друге – нагласила је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је очигледно да договор између ЕУ и Турске не функционише.

 – Забринута сам јер се то не дешава далеко од нас. Ако мигранти успију да прођу грчку границу огроман број тих људи ће се наћи у државама нашег региона. Мигрантска криза се може ријешити на другачији начин и потребан је кредибилнији наступ и ЕУ и Турске. Државе западног Балкана треба да размишљају како да се заштите и да се не уздају само у то како ће ЕУ заштити своје спољне границе – истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Министарство унутрашњих послова Републике Српске има апсолутне надлежности на територији Српске и обавезу да штити њену територију у складу са закључцима Владе да Република Српска не може да прима мигранте.

– Једино што на микроплану можемо да урадимо јесте да заштитимо своју територију и да не дозвољавамо да овдје буду направљени стационари за мигранте. Наша обавеза је да штитимо територију Српске – навела је Цвијановићева.

Она је оцијенила да ово вријеме показује бесмислицу повика из Сарајева и међународне заједнице да Српској не треба резервни састав полиције.

– Када имамо овакве кризе можемо да ангажујемо резервни састав, а редовна полиција може да ради своје послове и да буде подршка. Сада се види у колико бесмислених ситуација долазимо због разних глупих и безобразних приступа према нама. Република Српска и Федерација БиХ су требале заједно да раде и сви смо требали да имамо резервисте који могу да преузму терет одговорности за безбједносну ситуацију – поручила је Цвијановићева.

Архива