Вишковић – Јовичић: Подршка општини неупитна, горући проблем – саобраћајни колапс

11.03.2020 Актуелно
 Он је рекао да је са начелником општине Брод Илијом Јовичићем разговарао о пројектима који су у овој локалној заједници започети 2018. и 2019. године, као и о будућим инвестицијама.

– Разговарали смо о томе у којој су фази започети пројекти. Већина је завршена или су при самом завршетку. Било је ријечи и о томе шта је локална заједница планирала у наредном периоду и шта од тога треба помоћ Владе Републике Српске“, изјавио је Вишковић након радног састанка са Јовичићем и његовим сарадницима.

Он је истакао да је једно од приоритетних питања рјешавање саобраћајне гужве или колапса у овој локалној заједници, који се појављују у близини граничног прелаза.

– Већ је започет пројекат, урађена је заобилазница дуга нешто више од 1.000 метара, а треба урадити још два кружна тока на улазу и излазу са те заобилазнице како би се саобраћај усмјерио ван градског језгра. Те активности смо подржали и подржаћемо и у наставку реализације. Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију треба да изда грађевинску дозволу за те кружне раскрснице и о томе ћу већ сутра разговарати са ресорним министром – каже Вишковић.

Он је додао да је тендер за изградњу кружних раскрсница већ расписан и да је изабран извођач радова, а радови ће почети након добијања грађевинске дозволе.

– Преко наших људи у Управи за индиректно опорезивање БиХ покренућемо питање измјештања и градње новог граничног прелаза како би помогли локалној заједници да ријеши проблем саобраћајних гужви. Влада је улагала у пословну зону и наставиће и даље. Треба да се у пословну зону доведу вода, струја и све остало што је потребно – навео је Вишковић.

Он је додао да је од начелника општине добио информацију да већ постоје заинтересовани инвеститори спремни да отварају нова радна мјеста и покрену пословање.

– Циљ нам је да дођу нове инвестиције и да се отварају радна мјеста, да наши људи остају на овим просторима – закључио је Вишковић.

Јовичић је захвалио Вишковићу за посјету и могућност да представе проблеме ове локалне заједнице и да добију подршку Владе Републике Српске за све оно што се у Броду ради.

– Влада нас добро прати у нашим пројектима. Нема пројекта који смо започели, а да нисмо завршили или нема пројекта за који смо тражили помоћ од Владе, а да нам средства нису одобрена – каже Јовичић.

Он је додао да Брод има проблема, али и предности у односу на друге локалне заједнице.

– Идемо добрим кораком напријед, а Влада даје подршку. Имамо нову наду и шансу да све што смо почели завршимо. Брод мијења слику, постаје лијеп и уређен град по мјери људи који овдје живе – истакао је Јовичић.

Он је указао на саобраћајни проблем, јер саобраћајница уз гранични прелаз није планирана за два милиона путничких аутомобила или 100.000 теретних возила годишње.

– Имали смо подршку да се уради заобилазница, а градићемо и кружне раскрснице којима ћемо растеретити уско грло. Измјештање царинског терминала је највећи проблем посљедњих година – рекао је Јовичић.

Он је нагласио да је подршка стигла од Владе Српске за санацију водоодбрамбених објеката на којима није рађено ништа у протеклих више од 30 година.

– То су ободни канал, Савски насип, парапетни зид, сабирни канал, пумпе и све остало што финансира Влада на подручју ове општине. Такође, имамо подршку и код санације и реконструкције водоводне и канализационе мреже, што се ради у фазама. Значајну подршку имамо и код учешћа у пројектима са ИФАД-ом, а ради се о бесповратним средствима – рекао је Јовичић.

Архива