Вишковић: Привредна комора није упутила захтјев Влади

19.03.2020 Актуелно

Изненадила ме је информација из медија да је Привредна комора упутила такав захтјев Влади Републике Српске. Нису упутили никакав захтјев, већ смо на јучерашњем састанку са представницима Привредне коморе Српске разговарали о тој теми – рекао је Вишковић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Након састанка са предсједником Српске Жељком Цвијановић, српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом, Вишковић је рекао да је ресорно министарство креирало ову уредбу, усаглашену у Српској и на простору Федерације БиХ, којом је 5. март референтни датум за који се вежу те цијене.

– Тачно је да су у међувремену, послије тог датума одређене намирнице набављене у дистрибутивним центрима и ланцима и по неким фактурама које су биле веће него у претходном периоду – навео је Вишковић.

Он је нагласио да ће инспектори контролисати све залихе и све дистрибутивне ланце и видјети да ли је ријеч о спекулацији или о стварном проблему.

– У јавности се појавила прича са лимуном као неким референтним производом. Уколико се то покаже као тачно лимун ће бити скинут са наше одлуке, а остале намирнице ће остати. За лимун ће бити уведена мјера да он буде онолико колико је набавна цијена из увоза, плус маржа која ће бити ограничена – појаснио је Вишковић.

Он је рекао да одлука коју донесе Кризни штаб није нешто што вриједи на неодређени период, истичући да ће у ходу бити кориговани сви проблеми који буду уочавани, као и ова уредба у складу са ситуацијом на терену.

Када је ријеч о робним резервама Републике Српске, Вишковић је навео да је тачно да Српска нема робне резерве, али има закон који то дефинише.

– Имамо закон који то дефинише, већ смо резервисали одређена новчана средства. Оног момента када буде требало ми ћемо према нашем закону одређену робу, као што су основне животне намирнице – брашно, уље и хигијена обезбиједити и ставити на тржиште – рекао је Вишковић.

Архива