У Републици Српској проглашено ванредно стање

28.03.2020 Актуелно

Скупштина је, на посебној сједници одржаној у Банском двору у Бањалуци, усвојила Одлуку о проглашењу ванредног стања за територију Републике Српске због епидемиолошке ситуације у Републици Српској усљед корона вируса.

Ова одлука ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Српске, саопштено је из Парламента Српске. Одлука је донесена на основу Амандмана CVII на члан 70. став 3. Устава Републике Српске, у којем је прописано да Народна скупштина, у складу са Уставом и законом,проглашава ванредно стање за Републику или дио Републике у случају угрожавања безбједности, усљед елементарних непогода (поплава, земљотреса и пожара), природних катастрофа, епидемија, повреда људских права и слобода и нормалног функционисања уставних органа Републике.

Такође, у члану 38. Закона о Влади Републике Српске (Службени гласник Републике Српске, број 118/08), прописано је да Народна скупштина Републике Српске на приједлог Владе Републике Српске проглашава ванредно стање када је на територији Републике или дијелу Републике угрожена безбједност усљед елементарних непогода (поплава, земљотрес, пожар и др.), природних катастрофа, епидемија, повреда људских права и слобода и нормалног функционисања уставних органа Републике, као и да сама предлаже акте за предузимање мјера у таквим околностима.

Сједници су присуствовали предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министри у Влади Републике Српске. На почетку засједања Народна скупштина је већином гласова народних посланика одлучила да сједница буде затворена за јавност.

Архива