СНСД подржава мјере Владе за ублажавање посљедица вируса корона

13.03.2020 Актуелно
 

– Желимо да скренемо пажњу грађанима да вјерују надлежнима и прате упутства – рекао је Додик.

Он је навео да Извршни комитет сматра да ће пандемија вируса корона утицати на економска и привредна кретања, што ће се неминовно одразити на економију Републике Српске.

То ће се одразити на пад економије, а највише ће бити погођене области транспорта, туризма и прерађивачке индустрије. Очекује се смањење ликвидности, пораст нивоа ризичних кредита и раст каматних стопа.

Извршни комитет СНСД-а подржава формирање Штаба за сарадњу са привредом у оквиру којег постоји посебно одјељење за комуникацију. Очекује да ће јавна предузећа, на која је наслоњен реални сектор – шуме, воде, електропривреда, рудници, жељезнице, у циљу одржавгања нивоа запослености, извршити максималну мобилизацију и омогућити снабдијевање реалног сектора без обзира на међусобна потраживања и обавезе.

Додик је рекао и да СНСД очекује да ће Агенција за банкарство Републике Српске увести одређене мјере које ће довести до олакшавања позиције предузећа која се баве пословима који су угрожени због појаве вируса.

– Извршни комитет подражава мјеру Владе која подразумијева одгађање плаћања пореза на добит и свих обавеза по завршном рачуну за 2019. годину до 30.06.2020. године – рекао је Додик.

Додик је навео и да Извршни комитет СНСД-а тражи хитно рјешавање проблема транспорта робе из Републике Српске и БиХ кроз треће земље.

Cједници Извршног комитета СНСД-а присуствовали су предсједник странке Милорад Додик и чланови Извршног комитета Жељка Цвијановић, Радован Вишковић, Зоран Тегелтија, Славко Митровић, Игор Жунић, Сташа Кошарац, Лука Петровић, Игор Радојичић, Сњежана Новаковић Бурсаћ, Небојша Радмановић, Радован Ковачевић, Средоје Новић, Нада Тешановић и Денис Шулић.

Архива