Кошарац: Учинити све да буџет буде усвојен до краја марта

11.03.2020 Актуелно
 

– Због чињенице да одлука о привременом финансирању истиче 31. марта, веома је важно имати то на уму и имати позитивно кретање. Због тога је неопходно донијети буџет институција БиХ за ову годину и то је за нас примарно – истакао је Кошарац.

Он је додао да ће дани који слиједе показати да ли у БиХ има довољно политичке воље да се расправља о буџету институција БиХ.

– Видјећемо да ли ће се све примједбе и сугестије и захтјеви страна које партиципирају у доношењу одлука инкорпорирати у нацрт, односно приједлог буџета, а врло смо одговорни када је ријеч о функционисању институција БиХ. У том контексту ћемо видјети да ли ће бити донесена одлука о привременом финансирању или ће бити донесен буџет – рекао је Кошарац.

Кошарац је изразио увјерење да у БиХ постоји одговоран приступ и истакао да вјерује да ће се у наредним данима расправљати о буџету и на Савјету министара, у Предсједништву БиХ и у Парламентарној скупштини БиХ.

– Надам се и вјерујем да су сви у том ланцу одговорни и да ћемо се сви у складу са одговорношћу, законским и уставним овлаштењима на једнак начин односити у том процесу – истакао је Кошарац.

 

У складу са одлуком Фискалног савјета БиХ, буџет институција БиХ за 2020. годину планиран је у износу од 996 милиона КМ, што је повећање за 30 милиона у односу на прошлу годину.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је раније да, уколико буде постојало довољно политичке воље, буџет за 2020. годину може бити усвојен до краја марта.

Архива