Радмановић за Печат: Након одлуке ПД ПС БиХ упитни избори

12.03.2020 Актуелно
 – Не само да није горуће питање, већ није требало да се расправља о њему. Синоћ се десила ситуација да релевантна бошњачка странка са потпуно нерелевантном малом ситном групом представника српског народа, направи један антизаконски потез и потпуно поремети политичку ситуацију. Ово је много крупније него само промјена чланова Централне изборне комисије – објашњава Радманвоић.

Делегати СНСД-а, заједно са ХДЗ БиХ напустили су сједницу.

– Видјели смо да ови који хоће да изгласају, нису спремни ни да воде расправу са нама. Мирно чекају да престанемо причати и да изгласају и зато смо напустили и јасно рекли да раде противзаконито, против овог Дома, и ми нећемо да учествујемо у томе – нагласио је Радмановић гостујући у Печату.

Он је истакао да је ово веома озбиљан проблем, јер сада практично нема Центалне изборне комисије.

– Треба подсјетити да је Представнички дом, односно заједничка комисија за административне послове именовала три члана комисије за Избор Централне Изборне комисије, а то су Борјана Кришто, Софтић и ја. Да су још два члана из Високог судског и тужилачког савјета, међу којима је и Тегелтија као предсједник и два члана Централне изборне комисије чланови комисије за избор нових чланова Централне изборне комисије, што је у складу са Законом. Такво тијело прије два дана усвојило је Правилник о избору нових чланова Цетралне изборне комисије, донијело одлуку о расписивању конкурса, и онда се десило ово – појаснио је Небојша Радмановић.

А, онда ушао у срж проблема, зашто је то све урађено.

– Ми би у ствари требали користећи Закон изабрати итакнуте правне стручњаке који имају искуство у обављању изборни послова, јер ово је важно тијело, а не изабарати маргиналце за послијеподневне или вечерње сате. Е, тога су се препали, јер Централна изборна комисија од седам чланова изабира најбоље, бодује, ту нема мјеста за политику. Свјесни су да ће то довести до промјене два српска, два бошњачка и једног хрватског члана, они су покренули ово питање да се уреди, поништили своју одлуку, прекршили закон – износи Радмановић.

Он је појаснио да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик сасвим оправдано негодовао останком два бошњачка члана, али и смјеном два српска.

– Може се десити, на примјер, да у Сребреници нема избора, јер ми немамо Централну изборну комисију. Свака тужба у Суду од било којих људи који су смјењени биће у њихову корист – наглашава Радмановић.

У СДА и поред неслагања у једном дијелу странке, ипак поштују директиве врха.

– Они бирају маргиналце из реда српског народа, који не желе да поштују одлуке НСРС, траже своје фотеље, свој пут и једино у оквиру тога тачно знају што раде, оно што не мора да иде ни у Предсједнштво БиХ, ни у Дом народа, и ту желе да причу заврше. Они су и прије радили против закључака НСРС. Највише тијело српског народа донијело је одређене закључке, који неморају чак ни да се свиђају појединцу, али морате их поштовати и придржавати их се. Ми из СНСД-а смо то радили чак и до краја, када је можда некада требало и другачије поступити, држали смо се строго тих закључака и држаћемо се и даље – јасан је Радмановић.

Драган Мектић је рекао да одмах неће поштовати одлуке НСРС, али ни други посланици СДС их не поштују.

– Још горе ријечи од оних које ја не волим да употребљавам, и издаја, и превара, и подвала. Све најгоре што се могло десити, десило се. Морамо наћи рјешења, а по мом виђењу је дословно поштовање закључака Народне скупштине Републике Српске.

Архива