Додик поручио: Војска не може на границу

06.03.2020 Актуелно
 
Ако ЕУ не заустави мигранте, може се очекивати ескалација и у БиХ, поручено је са заједничког састанка министра Драгана Лукача и министра безбједности у Савјету министара Фахрудина Радончића. Сагласни су да је потребно ојачати капацитет Граничне полиције и унаприједити сарадњу свих полицијских агенција.

Став Републике Српске је да она не може бити стационар или паркиралиште за мигранте и он се неће мијењати, Српска нема капацитете да се ухвати у коштац са нечим што је прије свега безбједносни, али и здравствени, економски и социјални ризик, поручила је предсједница Жељка Цвијановић.

– Не мијењамо свој однос ни према Европској унији, али наша порука је да не могу очекивати од нас да отворимо своје границе ако ни они не отварају своје – истакла је Цвијанoвићева.

Српски члан Предсједништва Милорад Додик каже да је неприхватљиво ангажање Оружаних снага БиХ на граници према Србији и Црној Гори, и да то није мјера за сузбијање негативног утицаја мигрантске кризе већ чиста политичка манифестација из Сарајева. Истиче да ниједна земља у региону није анфгажовала војне снаге.

– Република Српска у том погледу ће остати дољедна раније утврђеним политикама и направиће додатни оперативни план Владе и државних органа Републике Српске како би се најбоље супроставила и очувала безбједност свих грађана – сматра Додик.

Из Српске јасна порука да је за мигрантску кризу одговорна је политика отворених врата Европске уније и да Српска или било која друга држава западног Балакана не може да одради овај посао сама.

– Ситуација је сложена, а ЕУ је најодговорнија за мигранстску кризу. Они су је исценирали и дали највећи допринос кроз политику отворених врата. Јер то је био јасан знаг за велики број миграната не само оних из Сирије, јер у БиХ данас имамо највише онух из Авганистана, Пакистана Ирака, Ирана и то је била велика грешка ЕУ – навео је Додик.

Цвијановићева је додала да то значи да нису направили добар посао.

– Овдје се све претвара у политикантство. Ако ми имамо однос према Фронтексу, то постане политикантство и тумачи се као да нешто нећемо. Српска жели да Фронтекс ради свој посао, али широм спољне границе ЕУ, а не да мигранте пусте на једном мјесту да дођу код нас, а онда не желе да их пусте да иду даље и уђу у ЕУ – навела је Цвијановићева.

Да Европа мора заузети другачији став прем Бих закључено је и на одвојеним састанцима министра Драгана Лукача, Милорада Додика и министра безбједности БиХ Фахрудина Радончића.

 Сагласни су да капацитет граничне полиције морају бити ојачани, и да се траже ресурси за ангажовање још 400 граничних полицајаца.

– МУП Републике Српске је спреман да издвоји додатан број полицајаца и упути их заједно са граничном полицијом да заштити границу. Али морамо наћи додатне вањске ресурсе за то, јер ово није планирано буџетом – навео је Лукач.

 

Архива