Додик: Помоћ Кине у најтежим тренуцима, искрена, братска и без условљавања

19.03.2020 Актуелно

– Неријетко сте били међу првим земљама, којима је пружана Ваша и помоћ Ваше земље. Тако је и данас. Након што је забиљежен први случај заразе вирусом корона у Бањалуци, Ваша земља била је прва, која нам је понудила помоћ путем Амбасаде НР Кине у БиХ, која нам је већ доставила одређену количину заштитних маски, средстава за хигијену и дезинфекцију – истакао је Додик у писму захвалности.

Српски члан Предсједништва БиХ изразио је захвалност свима у Амбасади Кине у БиХ, који заједно са амбасадором Ђи Пингом, траже додатне начине како би помогли у борби против ширења вируса корона у БиХ.

– Такође, захвални смо и Вашим грађанима, нашој кинеској браћи и сестрама, који живе и раде у БиХ, који су показали велику одговорност према срединама у којима живе личним примјерима, али и солидарност донацијама и помоћи локалним заједницама у борби против ширења вируса корона – нагласио је Додик.

Подсјетивши да су у БиХ већ предузете одређене превентивне мјере с циљем спречавања даљег ширење вируса корона, Додик је истакао да је БиХ земља у транзицији, са оскудним материјалним, техничким и стручним ресурсима, и без помоћи других земаља тешко ће успјети да се сама избори са овом пандемијом.

– Нажалост, многе европске земље, које су нам ближе географски, већ су јавно исказале да неће бити у могућности да нам помогну. Свјесни смо да су се Вашој земљи обратиле многе друге земље за помоћ, као и чињенице да без обзира на развијеност Ваше велике земље, нећете бити у могућности свима помоћи у складу са њиховим потребама. Остављени од Европе, гледамо у Вас и надамо се помоћи Кине да заједнички побиједимо и покажемо да само уједињени можемо успоставити хармонију и просперитет у свијету. Кина својим примјером показује нови пут и примјер Пекиншког консензуса који нам даје нову прилику да се равноправно позиционирамо и развијамо без условљавања и притиска – нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је изразио захвалност кинеском предсједнику на његовој спремности да се заједно ради на јачању односа Кине и БиХ на свим пољима, а нарочито у оквиру иницијативе „Појас и пут“.

– Поштовани предсједниче, уз најбоље жеље за мир и благостање пријатељског кинеског народа, молим Вас примите изразе мог дубоког поштовања – наводи се у писму захвалности које је српски члан Предсједништва БиХ упутио предсједнику Кине Си Ђипингу.

Архива