Додик: Афере у дворишту оних који критикују друге

05.03.2020 Актуелно

 

Додик је истакао да не може прихватити такве ствари ни код кога ни у БиХ ни у Републици Српској, те да је ријеч о „декадентној ситуацији у којој је СДА показала своје право лице“.

– То сигурно није једини случај. То је само онај који је откривен, али то је очигледно био метод рада те партије и начин у коме се користило све, до застрашивања, куповине и којечега другог да се промовише једна чврста структура у коју су укључени најважнији људи који не би требали да се тиме баве – рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Додик истиче да је сада јасно због чега се инсистира на Осману Мехмедагићу, који по тврдњама СДА може једини да буде на позицији директора ОБА БиХ без обзира на многе ствари које нису јасне у вези с њим.

– Нису јасне ствари око његове дипломе, сада учешћа у афери… Ово је било довољно да се напусте позиције и мјеста, а не да се тражи њихов поновни избор. Све то показује стање у БиХ – оцијенио је Додик.

 

Према његовим ријечима, на Републику Српску се покушавају пребацити проблеми из Федерације БиХ, гдје ствари не функционишу и гдје није изабрана власт, а однос између бошњачког и хрватског народа је драматичан.

– Јуче /на састанку предсједника ХДЗ-а БиХ Драгана Човића и лидера СДА Бакира Изетбеговића у Мостару/ се видјело да нису успјели ништа договорити и да су разлике још веће – рекао је Додик.

Он је напоменуо да у ФБиХ нису изабрани ни предсједник, ни потпредсједници.

– Све те ствари крију, а оптужују Српску да нешто блокира. Ми ћемо ићи и учествовати на сједницама, а наша је ствар како ћемо одлучивати о дневном реду и нико нас не може натјерати, како год то они читали – поручио је Додик.

Он се осврнуо и на питање Уставног суда БиХ, наводећи да су из неких међународних кругова и институција дошле тврдње да не треба мијењати у овом тренутку стране судије, што је „вјетар у леђа“ Бошњацима у БиХ и њиховом концепту разградње Републике Српске.

– Очигледно је да стране судије још нису завршиле посао и зато их штити међународна заједница. Ми не смијемо да будемо наивни јер је ријеч о плану који дуго траје, дуго се припрема и на који смо упозоравали и против кога се боримо. Дошло је вријеме да се са тим мора изборити. Или ће БиХ постати друштво у коме ће бити сигурни сви, па и Српска, или ће проблеми наставити да се креирају кроз разне кризе – сматра Додик.

Он каже да је имао састанке са неким важним људима из међународне заједнице који позивају да се ради у институцијама БиХ и доносе одлуке.

– Зар да подржавам оно што они раде? Ово је спрега Европљана, Американаца и Бошњака да разграде Српску кроз уставни систем и зато бране судије Уставног суда. То је најкорумпираније мјесто које постоји у БиХ. То није Уставни него окупациони суд, суд који треба да изврши егзекуцију над Српском и зато Српска мора остати јединствена и посвећена закључцима Народне скупштине – поручио је Додик.

Архива