Жунић: Декларација није подржана јер није била усаглашена

20.02.2020 Актуелно

Он сматра да декларација, коју је предложио посланик СДС-а Небојша Вукановић, својим садржајем апсолутно може да наштети Српској православној цркви /и Србима у Црној Гори зато што је тако конципирана.

– Предложена декларација могла је да изазове контраефекат, потпуно други одговор људима који одлазе у литије, јер властима обично треба политички повод, а ми бисмо га на овај начин дали – рекао је Жунић након сједнице Народне скупштине Републике Српске.

Он је подсјетио да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у старту осудио доношење лошег Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори који дира СПЦ и све православне вјернике, не само у Црној Гори, већ и у окружењу.

Жунић је рекао да су сви високи функционери СНСД-а и коалиционих партнера апсолутно осудили оно што ради црногорска власт према СПЦ и грађанима православне вјероисповијести у Црној Гори.

– Ово никада није било спорно, нити је било спорно осјећање било којег члана СНСД-а према оном што пролазе вјерници СПЦ у Црној Гори – истакао је Жунић.

Он је рекао да је Додик покренуо питање виталног ентитетског интереса и да тим поводом очекује посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске.

– Видјећемо у наредном периоду да ли ће то ићи заједно са посебном сједницом Народне скупштине Републике Српске да пробамо направити декларацију која ће дати подршку СПЦ и вјерницима јер на то имамо апсолутно право и не може да изазове никакав полтички контраефекат из Црне Горе – појаснио је Жунић.

Жунић је рекао да ће СНСД позвати све политичке партије у парламенту Републике Српске на усаглашавање текста ове декларације, јер то тако и треба радити.

Архива