Вишковић: Ускоро додатне мјере из сфере пронаталитетне политике

06.02.2020 Актуелно

 

Вишковић је рекао да је то само једна од најављених мјера демографске политике с циљем да села у Српској опстану и да се у њима подстакне рађање што више дјеце.

Он је појаснио да је ријеч о мјери договореној у складу са овогодишњим повећањем аграрног буџета у Српској са 71 на 75 милиона КМ.

Срна је недавно објавила да ће за свако новорођено дијете у пољопривредним газдинствима у Републици Српској бити додијељено 500 КМ у оквиру најновије мјере Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, ради доприноса настојањима Владе и осталих институција да поправе демографску слику.

Ресорни министар Борис Пашалић рекао је тада да се од овог мјесеца први пут уводи та мјера као подршка рађању дјеце у пољопривредним газдинствима.

– За то су обезбијеђена средства. Циљ је да родитељи на неки начин преносе управљање газдинствима на дјецу, што ће подразумијевати и веће подстицаје. Проблем одлива становништва није везан само за сеоску популацију, због чега сви на том плану морамо да учинимо максимум – рекао је Пашалић Срни.

Он је констатовао да останак младих на селу треба подстицати на сваки начин јер је њихов одлив велики проблем.

Архива