Вишковић: Не стварати панику и придржавати се процедура

26.02.2020 Актуелно

Вишковић је након састанка рекао да је закључено да не треба стварати панику, те да се вирус корона, у случају да се појави у БиХ, може контролисати уколико се сви држе процедура.

– Замолили смо здравствене раднике да раде координисано. Нема потребе за паником. Људи неконтролисано већ купују намирнице и празне маркете, а нема потребе за тим – поручио је он.

Вишковић је рекао да је на данашњем састанку размотрено које су дужности Републике Српске и ФБиХ и договорена координација наредних корака, како би, у случају појаве вируса корона, били спремни.

Када је ријеч о збрињавању лица са потенцијалним симптомима, премијер Српске је навео да све болнице и здравствене установе широм БиХ могу у свом подручју контролисати случајеве са блажим симптомима, а да би према клиничким центрима требало да буду упућени пацијенти са већим степеном обољења.

– Сама повишена температура, кашаљ или нешто слично се може контролисати и приватно, у здравственим установама нижег ранга, а да Клинички центри буду ослобођени за евентуалне теже случајеве. Разговарали смо о хитним набавкама потребног материјала и мислим да је састанак био неопходан. Направили смо доста добрих ствари и размијенили доста информација међу нашим владама и желимо да пошаљемо поруку грађанима да радимо оно што је потребно – нагласио је Вишковић.

Новалић је такође поручио да нема мјеста паници, чак и ако се вирус корона појави у БиХ. Он је рекао да су данас анализирани сви аспекти овог проблема, односно „шта се радило и шта требају урадити Владе уколико дође до ситуације која се процјењује као епидемија“.

– Ја бих поновио мишљење /федералног министра здравства Вјекослава/ Мандића који каже да су сви тестови до сада били негативни, али да ће једног дана бити позитивни и ту не требамо паничити. Постао сам оптимиста након што сам саслушао све наше стручњаке који су јако пуно радили на предиктивном сервисирању овог проблема. Чули смо да клинички центри добро сарађују и већ је направљен карантин – рекао је Новалић.

Састанку у Добоју присуствовали су и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, те федерални министар здравства Вјекослав Мандић.

Присуствовали су и представници надлежних институција из Српске и ФБиХ – клиничких центара из Бањалуке, Сарајева, Мостара и Тузле, Републичке управе цивилне заштите, те Института за јавно здравство Српске.

Архива