Ковачевић: Програм реформи суштински мијења односе БиХ и НАТО

05.02.2020 Актуелно

– Најбитније је да Програм реформи ни на који начин не може да се поистовјећује са АНП-ом. Ради се о документу, који у потпуности мијења суштину односа БиХ и НАТО савеза – истакао је Ковачевић.

Наводи да у Програму реформи постоји промјена тог односа, промјена и прекид тог курса према НАТО, јер се сада више не спомиње чланство у Алијансу као циљ, већ се, напротив, каже да се оно не прејудицира.

– То у буквалном преводу значи да се оно не разматра, те да више уопште није на дневном реду. То је нешто што је за нас велики успјех – истакао је Ковачевић.

Он је посебно истакао да је СНСД годину дана од одржавања избора преговарао да се усвоји један такав документ који је у интересу и од користи за Републику Српску.

Ковачевић је нагласио да су у Савјету министара договорили да сви документи који су били у процедури прије формирања СМ, а од одржавања посљедњих општих избора, буду скинути са дневног реда.

– Између осталог, скинут је и АНП. Људи из СДС-а и ПДП-а су одбијали да то буде стављено на дневни ред јер су се бојали да гласају против – каже он.

Ковачевић је реаговао и на изјаву предсједника СДС-а Мирка Шаровића који је раније рекао да СДС не одустаје од заказивања сједнице Народне скупштине због, како каже, одговорности за активирање Акционог плана за чланство у НАТО, те то назвао велеиздајом.

– Не знам како Мирко Шаровић то може назвати велеиздајом. Он је предсједник странке која никада није гласала за било који документ који је против пута БиХ у НАТО. СДС је странка, која данас и званично на основу онога што су подржали у институцијама, подржава пут БиХ према НАТО. У сваком случају, наравно да се не ради ни о каквој велеиздаји, ради се о једном великом успјеху Републике Српске – јасан је Ковачевић.

Он је истакао да је прекинут континуитет пута БиХ према НАТО.

– Уколико би се икада дошло до ситуације да се одлучује о уласку у НАТО, имамо тај став да ће се о томе поново одлучивати у Предсједништву БиХ и у Парламентарној скупштини БиХ. Република Српска ће на основу одлука њених грађана и институција заузети обавезујући став за представнике Републике Српске на нивоу БиХ – закључио је Ковачевић.

Архива