Ковачевић: Показати јединство на посебној сједници НСРС

15.02.2020 Актуелно

Он је у изјави за Срну истакао да ово није тренутак у којем треба да постоји било какво међустраначко препуцавање, већ на јединствен начин треба рећи „Доста!“ свима онима који на незаконит, неуставан и недејтонски начин покушавају дерогирати уставну позицију Републике Српске.

– Начин на који су се јуче наши делегати у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ понашали у потпуности је усклађен са заједничким закључцима усвојеним на састанку код предсједника Републике Српске. Поента тих закључака јесте у томе да се онемогући доношење било какве одлуке на нивоу БиХ све док се не усвоји нови закон о Уставном суду БиХ, а не да се омогући доношење одлука без учешћа Републике Српске и против њених интереса – појаснио је Ковачевић.

Он је оцијенио да је ово један од најфрапантнијих примјера таквог насиља према Републици Српској гдје се директно „удара“ на њену територију.

Портпарол СНСД-а је подсјетио јавност у Републици Српској да је овдје ријеч о пољопривредном земљишту чија је укупна површина једнака територијама општина Угљевик, Модрича и Зворник заједно.

– Дакле, ово није нимало неозбиљна ствар. Ово је нешто на шта морамо јасно да одговоримо и морамо јасно да поручимо да и да је у питању центиметар Републике Српске, он је за нас недодирљив – рекао је Ковачевић.

Он је истакао да сви заједно, јединствено и снажно морају да поруче у понедјељак на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске да нико не може да нарушава дејтонски принцип подјеле територије у БиХ по принципу 51 одсто за Федерацију БиХ, а 49 одсто за Републику Српску.

 

Архива