Ковачевић: Једини испуњени услов за МАП усвојио Иванић

04.02.2020 Актуелно

– Иванић је то учинио иако је раније Народна скупштина Републике Српске заузела став да не треба направити ниједан нови потез ка чланству у НАТО-а – рекао је Ковачевић.

Он је подсјетио да је НАТО 2010. године дао БиХ условни позив за МАП, а кључни услови били су књижење војне имовине и усвајање годишњег националног плана за чланство у НАТО-у /АНП/ и Прегледа одбране БиХ.

– Република Српска је имала могућност да од та три услова блокира два – књижење војне имовине и усвајање АНП-а и они су блокирани. Један услов нажалост није имала могућност да блокира јер је Иванић био у Предсједништву БиХ. То је једини услов за активирање МАП-а који је БиХ испунила јер је Иванић у Предсједништву усвојио Преглед одбране БиХ. Тај документ током два мнандата Небојше Радмановића из СНСД-а није био уврштен чак ни на дневни ред јер он то није дозвољавао – нагласио је Ковачевић.

Он је поновио да усвојени Програм реформи БиХ није АНП, те да он не активира МАП.

– Ради се о потпуно другачијем документу који у потпуности мијења суштину односа БиХ и НАТО-а. Све до усвајања Програма реформи у сваком званичном документу који је БиХ имала, а који се тицао НАТО-а, било је јасно наглашено да БиХ тежи ка томе да постане пуноправни члан НАТО-а. Програмом реформи је јасно и недвосмислено речено да се не прејудицира чланство у НАТО-у што значи да се оно више не разматра и да није на дневном реду. То је што се тиче нас из СНСД-а велики успјех Републике Српске – каже Ковачевић.

Он је оцијенио да је лицемјерно да Програм реформи критикују људи из ПДП-а и СДС-а који су јавно тврдили да су они за слање АНП-а и активиацију МАП-а.

– Људи попут актуелног посланика СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и бившег министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића су отворено тврдили да су за пуноправно чланство у НАТО-у, а сада коментаришу Програм реформи тврдећи да је то АНП. Програм реформи осуђују људи који су били за слање АНП-а у Брисел, а не било каквог другог документа – истакао је Ковачевић.

 

Архива