Српска заинтересована за унапређење економске сарадње са САД

07.02.2020 Актуелно

 

Теме разговора биле су досадашња сарадња институција Републике Српске са мисијом УСАИД-а, реализованим пројектима, као и будућим УСАИД програмима помоћи.

Предсједница Цвијановић је оцијенила да је у протеклом периоду сарадња институција Републике Српске и УСАИД-а била веома добра и корисна, те да су у Републици Српској реализовани бројни пројекти у области туризма, пољопривреде, енергетске ефикасности, финансијске стабилности, као и заштите животне средине.

Истакла је да је Република Српска заинтересована за унапређење економске сарадње са САД у свим областима од заједничког интереса, те се овом приликом захвалила на развојној помоћи УСАИД-а.

Изражена је обострана спремност да се у партнерском односу сарадња настави и у наредном периоду, посебно када је ријеч о програмима који су усмјерени на подршку младима, затим економски развој, привлачење инвестиција и отварање нових радних мјеста.

Током посјете Сједињеним Америчким Државама, предсједница Цвијановић посјетила је Хадсон институт, гдје је разговарала са предсједником тог института Кенетом Вајнстајном.

Предсједница Републике Српске састала се у Вашингтону и са представницима јеврејских организација у САД.

Цвијановић и Левин (Фото: Кабинет предсједнице Српске)
Цвијановић и Левин (Фото: Кабинет предсједнице Српске)

Цвијановићева и извршни потпредсједник и извршни директор NCSEJ-а, америчке организације за подршку евроазијским Јеврејима Марк Левин разговарали су о сјећању на логоре смрти у Другом свјетском рату и великом страдању Срба, Јевреја и Рома.

Такође, разговарано је о плановима за изградњу новог меморијалног комплекса у Доњој Градини, који ће заједнички реализовати Република Србија и Република Српска, те предстојећој комеморацији поводом Дана сјећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина.

Архива