Српска се бори за право да њени грађани живе у правној држави

21.02.2020 Актуелно

– Наш циљ је да отклонимо девијације, посветимо се европском путу и тражимо економски, безбједносни, политички и сваки други интерес. Данас живимо са посљедицама лоших политика које су спроводили високи представници, а не дају нам да покажемо да политика може да буде добра – истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Република Српска жели партнерство у БиХ и да све функционише у оквиру правне државе.

– Српска је спремна за садашње вријеме. Чињеница је да бошњачке политичке партије не желе да разговарају јер је неко стао иза њиховог политичког циља како би он био реализован. Они неће правну државу, него експеримент и да разговарају са странцима, а да странци врше притисак на Србе и Хрвате – рекла је Цвијановићева за Телевизију К3.

Она је упозорила да због политике која је вођена у БиХ постоје политичке фрустрације.

– Неко ко хоће да спасава државу мора да одговори на политичке фрустрације Срба који желе да заштите Републику Српску и Хрвата који желе легитимно представљање. Ово су озбиљне политичке фрустрације и ако не буду лијечене проблем ће бити још већи – рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да се мора поставити питање странцима зашто промовишу политику која иде на руку једном конститутивном народу – Бошњацима.

– Одузимали су надлежности, доносили законе, тјерали посланике које је народ изабрао да прихватају њихове одлуке, људи су остајали без посла, докумената и било какве правне сигурности, кршена су им људска права, а њихове породице су прошле голготу – рекла је Цвијановићева.

Она је указала да нико за то није одговарао „јер није било правне државе и поново не дају правну државу“.

– Не разумијем мржњу која још постоји. Ово је вријеме изградње и дигитализације и треба да причамо рационалним језиком и имамо правну сигурност. Када имамо правну сигурност нећемо малтретирати једни друге, него ћемо живјети нормално. То право морамо обезбиједити будућим генерацијама како бисмо их увјерили да овдје може добро да се живи – поручила је Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да је њена политичка обавеза да за грађане тражи право да живе у правној држави.

– Они су промотери државе која је накарадна, у којој неке треба кажњавати и која не треба да буде правна. Ја сам промотер правне државе у којој конститутивни народи причају међусобно, а не да трче по страним амбасадама – рекла је Цвијановићева.

Одговарајући на питање да ли због мјера за којима је посегла Српска као одговором на одлуку Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту очекује санкције, Цвијановићева је истакла да је не интересују било какве санкције.

– Шта значи пријетити некоме санкцијама? Нећемо наопаку државу, него државу која се реформисала. Не желим да се у оваквој држави газе права било кога – Срба, Бошњака, Хрвата и осталих – додала је Цвијановићева.

Говорећи о закључцима Народне скупштине Републике Српске, Цвијановићева је рекла да је лидер СНСД-а Милорад Додик најавио да ће са другим партијама из Српске и ХДЗ-ом предложити законско рјешење које може деблокиртати ситуацију и полако довести до отварања широке и истинске реформе правосуђа и да се сагледају и ствари које се односе на Уставни суд БиХ да би правили државу по мјери свих без обзира на националност и вјероисповијест.

– Ми се боримо за оно што је исправно и служимо се дозвољеним политичким и правним методама и оруђем. Нисмо ништа блокирали – нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да је не чуди негативна реакција из Федерације БиХ /ФБиХ/ на позив из Републике Српске да буде утврђена међуентитетска линија разграничења која је јасно прописана Дејтонским споразумом.

– Проблем са Дејтонским споразумом јесте што никада није испуњен до краја да би се оставио простор за манипулацију. Али, оно што је добро јесте да је непобитно опредјељење грађана Републике Српске да она буде сачувана са свим својим надлежностима. Никоме не смета уређена БиХ у којој се људи договарају, али свима сметају они који атакују на Српску и настоје да умање њене надлежности – нагласила је Цвијановићева.

Говорећи о поруци премијера ФБиХ Фадила Новалића да му не пада на памет да изврши дејтонску обавезу која подразумијева утврђивање међуентитетске границе, Цвијановићева је истакла да је страшно да међународни фактор на то пошаље одговор да не прихватају ништа осим пуне примјене Дејтонског споразума.

– Међуентитетска линија разграничења има своју улогу. Становништво које живи с њене једне или друге стране имало је велике административне и имовинско-правне проблеме, али смо неке од њих рјешавали у ходу. На то међународни фактор ћути. Селективно понашање није само на штету Републике Српске, него и Федерације БиХ. Бране оно што није нападнуто, а неће да се рјешава оно што је труло – рекла је Цвијановићева.

Она је поручила да грађани Српске треба да буду окупљени око интереса Републике, како би изнијели политичке битке и створили правну сигурност као услов да се власт може посветити наставку повећања плата и пензија, подизању запослености и изградњи Републике Српске.

– Вјерујем у Републику Српску јер је показала виталност да се одупре свим политичким и финансијским изазовима и успјела да буде боља и сређенија. Ми смо најсређенији дио БиХ и зато нас и не воле – оцијенила је Цвијановићева.

Архива