Српска и Србија опредијељене за мир у региону

28.02.2020 Актуелно

Додик је нагласио да је Република Српска посвећена миру, стабилности, спровођењу слова Дејтонског мировног споразума и настојаће да гради мир заједно са Србијом, те указао да на карту тога да Српска изазива сукобе у региону играју они који желе реаговање међународне заједнице.

– Нема тог ресурса. Једини ресурс за сукоб имају међународне војне снаге, као што су НАТО, Еуфор и друге. Локални потенцијали за сукобе не постоје. Највећи потенцијал за угрожавање безбједности постоји, у ствари, код Бошњака, а то су терористи, поготово они који су повезани и враћају се са сиријског ратишта, а наша сигурност је обезбијеђена – рекао је Додик новинарима након свечаног пријема поводом Дана Републике Српске и 28 година од доношења њеног првог Устава.

Према његовим ријечима, Српска ни у ком случају неће било кога нападати или жељети нешто туђе.

– Али, исто тако, Република Српска располаже својим потенцијалима да може очувати оно што је међународни споразум верификовао и оно што јесте Република Српска – напоменуо је Додик.

Он је рекао да аспирације према било којој територији нема ни Србија, са којом Српска има најбоље односе у досадашњој историји.

– Жеља је да наш народ живи на нашим просторима слободан и да се не угрожава његова слобода. Исто тако желимо да подржимо Србе изван простора Република Српске и Србије, поготово у Црној Гори, гдје су нападнуте наше светиње. То је нешто чему смо посвећени већ дуже, и, ево, мислим да оправдани страх вјерника у Црној Гори најбоље показује колико је тај режим тамо био спреман да удари на идентитет српског народа – навео је Додик.

Када је ријеч о Косову и Метохији, Додик је истакао да је Космет дио Србије, те да је заштита Срба у тој покрајини један од најважнијих приоритета Срба из Републике Српске и Србије.

– Игнорисање међународне заједнице по том питању и угрожавање српског народа свакако је дио ароганције међународне заједнице која даје права другим народима науштрб српског. Тако се дешава и у Црној Гори и на многим другим мјестима и у БиХ, али, ево, Република Српска има свој оквир да се томе одупре – нагласио је Додик.

Он је додао да Српска у Србији, у којој је вечерас и обиљежила Дан Републике, жели да обезбиједи разумијевање и подршку, коју већ има.

Архива