Српска има право да се успротиви одузимању надлежност

13.02.2020 Актуелно

 

Цвијановићева је изјавила новинарима да се то раније радило преко високог представника, а сада одлукама Уставног суда БиХ којом се књижење или уписивање својине над пољопривредним земљиштем на Републику Српску забрањује и проглашава неуставним и проглашава државном имовином.

– У том суду су три стране судије које су дио поменуте гласачке машинерије која по правилу ради на штету Српске, излази из свог мандата и не штити уставност, већ нормира и доноси нека правила која служе измјени Дејтонског уставног система – рекла је Цвијановићева.

Она је поручила да Српска неће више да трпи атмосферу у којој свакодневно треба да расипа енергију и да се брани од неких нападача“.

– Желимо да радимо свој посао, а то је да покушамо заједно унаприједити нешто на економском, социјалном и инфраструктурном плану. Ово што се дешава је фрустрирајућа ситуација. Све што се ради у Српској увијек је реакција на нечију акцију и задовољна сам што наше институције знају свој посао, а то је да раде у интересу грађана и да у кризним политичким временима доносе праве одлуке – нагласила је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је разочаравајућа чињеница да у БиХ не постоје партнери, па и знање, да се уради било каква ствар у оквиру БиХ, због чега постоје дугогодишњи и непотребни застоји када је ријеч о инфраструктурним и привредним пројектима.

Цвијановићева је истакла да се у свему што о поступцима Српске кажу федерални политичари увијек осјети посебно стање хистерије, те да су те реакције препознатљиве и очекиване.

– Необично је да политичар тог калибра /лидер СДА Бакир Изетбеговић/ прича да неко врши условљавање када су они сву своју политичку борбу и рад конципирали управо на условљавању – појаснила је Цвијановићева.

Она је рекла да су бошњачки политичари на том плану и дјелимично одрадили формирање власти на нивоу БиХ и Савјета министара.

– Они су Савјет министара оставили без полуга за провођење одређених политика. Дакле, они су условили тај процес и када је ријеч о кадру. Та атмосфера је комплетно трула и овдје, или се ствари морају постављати на прави начин и кренути испочетка, или ће бити веома тешко причати о било каквим заједничким активностима и пословима – поручила је Цвијановићева.

Она је одбацила оптужбе бошњачких политичара да представници Српске блокирају рад заједничких институција БиХ.

– Шта има тамо да се блокира. Тамо је све годинама паралисано, замрзнуто, неинвентивно, некреативно, неспремно за договор, нефункционално и блокирано. Више од годину дана било је блокирано успостављање власти а онда је то урађено дјелимично – рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да су бошњачке партије навикле да кукају, да странцима причају да неко угрожава БиХ и да сву своју мржњу показују према Српској.

– Какав је то амбијент и како неко мисли да неке институције треба да опстану само зато јер ће их штитити неки странац? Ваљда неко треба показати интерес да ради ако заиста жели да гради државу и да је чува – констатовала је Цвијановићева.

Она је закључила да је поносна што у Републици не станује никаква мржња.

– Хоћемо да развијамо Српску и није нам сметња нико ко хоће да поштује Републику – поручила је Цвијановићева.

ДОНОСИЋЕМО ОДЛУКЕ У ИНТЕРЕСУ ГРАЂАНА

Предсједница Српске изјавила је да су институције у Српској озбиљне и доносиће одлуке у интересу грађана. Цвијановићева је истакла да Република Српска није реметилачки фактор и неће да јој се одузимају надлежности и смањује уставни капацитет.

– Нећемо да нас блокирају у економском и социјалном развоју, што се упорно ради годинама, и нећемо да се сваки дан од некога морамо бранити јер нисмо криви. Нећемо да живимо у таквом амбијенту и ако хоћете разговор и договор ту смо, уколико нећете и мислите да нас нон-стоп кињите и прљате, и да ћемо тако нешто подносити – онда је то погрешно – рекла је новинарима Цвијановићева.

Она је нагласила да, када Република Српска саопшти шта жели, друга страна каже: „Немојте нас условљавати“.

– У оваквим политичким околностима, амбијенту и хроничним проблемима, не само у БиХ, него у региону, институције могу да донесу одговарајуће одлуке, заузму потребне ставове и нађу излаз из постојеће ситуације. У свим одлукама Српска увијек у први план ставља као модел рада – опцију разговора, преговора и договора – додала је Цвијановићева.

Архива