Српски народ није дозволио да се усташки пројекат оствари

02.02.2020 Актуелно

Додик је након што је присуствовао помену код спомен-костурнице убијеним Србима у овим насељима рекао новинарима да је овај покољ један од најмонструознијих планова усташког злочина који је почињен у бањалучкој регији на снову којег је једну трећину Срба требало побити, једну покрстити, а једну протјерати.

Према његовим ријечима, српски народ никад не може да заборави овај, један од најмонструознихих злочина који су усташе починиле над Србима 1942. године.

Додик је подсјетио да су усташке власти исти план имале и за српски народ у Крајини, Херцеговини, од Пага, Јадовна, Шушњара, Гаравица, Јасеновца, Старе Градишке, па све до Брода на Дрини.

Он је нагласио да је историја показала да српски народ није дозволио да се тај усташки пријекат осртвари и да су Срби данас остали да живе на овим поручјими, те да је Бањалука данас главни град Републике Српске са већинским српским стаовништвом.

Додик је у изјави напоменуо како је у плану да се са властима Бањалуке изврши рекоснтрукција пута у насељу Дракулић.

Усташе су у рано ујутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ Срба у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, а према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима 551 дијете.

Архива