Српска ће искористити све институционалне могућности и право на референдум

16.02.2020 Актуелно

Одлука Уставног суда БиХ у ствари је дјеловање Декларације СДА у пракси, чији је циљ да се уруши Република Српска. Прво су ударили на симболе, сада на имовину, рекао је српски члан Предсједнштва БиХ. Пређена је, како каже, црвена линија, а на то ће се одговорити референдумом о независности.

– Ми ћемо искористити све наше институциналне могућности. Драго ми је што смо ми из Републике Српске имали прилику да упознамо Вучића са новонасталом ситуацијом у БиХ, односно Републици Српској. Након неколико пресуђених одлука да имовина припада ентитетима сада су то поништили и пребацују на ниво БиХ чиме се урушава Република Српска, чиме је пређена црвена линија – истакао је Додик.

Анализирајући узроке политичке кризе и у Црној Гори и у Србији, предсједник Србије рекао је да приштинске таксе и одлуке црногорске власти и Уставног суда у БиХ, имају исти потпис и исти мотив – да буде оптужен Београд.

– Није случајно неком пало на памет да се српска црква прогласи православном нити да се руши идентитет Срба у БиХ, али ми имамо опасност ту. По опробаном рецепту сви ће да оптужују Србију. Сад видите да је то био начин економском сузбијања Београда због такси – рекао је Вучић.

Вучић је замолио представнике Републике Српске да све раде кроз институције, наводећи да је Србији тренутно потребан мир и вријеме да се развије и оснажи, јер се развија најбрже у региону, знајући, каже, и за емоције дијела становништва који би желио неке радикалне мјере.

– Нисам ни кукавица ни плашљивац, већ је упсјех Србије колико дуго можемо сачувати мир. Ми ћемо свакако бити уз свој народ и то се не доводи у питање. Ја, за разлику од претходника, нити пријетим нити играм игре нити било кога уцјењујем а да представља српски народ у региону. Моја је само молба, посебно због ситуације у БиХ, да имају у виду интересе цјелокупно српског народа, а ја разумијем и удар на идентитет и удар на имовину – истакао је предсједник Србије.

Српски члан Предсједништва БиХ нагласио је да, и поред разумијевања да се мора очувати мир, Српска неће нарушити стабилност и да има доста институциналних могућности да брани своја права, а то ће и учинити.

– И коначно, народ ће одлучити. Тражићемо да се путем одлуке народа, путем референдума, без обзира колико пута су они то нама оспоравали, одлучи о статусу Републике Српске. Чуо сам предсједника Вучића који износи аргументе везано за потребу очувања мира, стабилности, договора и осталога. Све је то у реду, али свако свакако дође тренутак када народ, ни ми као представници тог народа, не можемо више да дозволимо да испадамо глупи да за пет година неко напише како нас је превео жедне преко воде – рекао је Додик.

Уколико прође одлука Уставног суда БиХ, на реду су шуме, воде, а касније и школе и вртићи, рекла је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

– Република Српска жели да задржи своје уставне надлежности…и то је моја порука грађанима Српске. Успјећемо у томе, сигурна сам, преко наших институција и њихове снаге – рекла је Цвијановићева.

На поруку предсједника СДА Бакира Изетбеговића да неће дозволити ултиматум у вези са Уставним судом и да је спреман и на блокаду БиХ, колико год је то потребно, Додик каже да је то очекивано, јер је Уставни суд Изетбеговићев механизам за урушавање Српске.

– Зато он брани тај механизам и позива се на причу о улитматиуму, а улитматум је била Декларација СДА. Знате да је поднио и апелацију за измјену имена Републике Српске. Јел` то требамо чекати? Са оваквим Уставним судом? Ја нећу бити тај који ће извести Србе из БиХ, али ћу извести Републику Српску ако ми се буде пружила прилика – поручио је Додик.

Патријарх српски Иринеј позвао је на јединство српског народа. Нисмо, рекао је патријарх након састанка, велики народ и можемо да опстанемо само ако останемо јединствени у добру.

Архива