Кошарац – Затлер: Бржи пут ка ЕУ главни спољнополитички циљ БиХ

05.02.2020 Актуелно

Кошарац и Затлер разговарали су о политичким и економским приликама у БиХ, те неопходним реформама у процесу ЕУ интеграција, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

Кошарац је указао на значај механизма координације у том процесу и поручио да ће афирмисати сарадњу надлежних ентитетских министарстава и институција Брчко дистрикта, уз координирајућу улогу Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

На састанку је било ријечи и о усклађивању легислативе БиХ са нормама и стандардима ЕУ, посебно у области пољопривреде и енергетике.

Посебан фокус стављен је на убрзано усаглашавање стратешких докумената да би пољопривредници из БиХ могли користити доступне фондове из ЕУ.

На састанку је било ријечи и о могућности проширења капацитета граничних прелаза у БиХ, те потреби интегрисања појединих граничних прелаза са сусједним земљама.

Они су разговарали и о условима које БиХ треба да испуни да би постала чланица Свјетске трговинске организације, што је Кошарац назначио као један од приоритета у раду.

Саговорници су се осврнули и на једногодишње предсједавање Цефтом које је БиХ недавно преузела од Албаније.

Кошарац је рекао да ће један од приоритета бити јачање структура и закључивање додатног протокола за рјешавање спорова у Цефти.

Саговорници су размијенили мишљење и о еколошким питањима, која су у врху приоритета Европске комисије, и у том контексту Кошарац је информисао Затлера о активностима које, у сарадњи са надлежним ентитетским министарствима и другим надлежним институцијама, предузима на спречавању изградње одлагалишта за нуклеарни и радиоактивни отпад на локалитету Трговска гора.

Архива