Састанак делегација СНСД-а и ХДЗ-а БиХ

13.02.2020 Актуелно

Предсједник СНСД Милорад Додик рекао је да је сарадња са Драганом Човићем, лидером ХДЗ-а БиХ у континуитету добра.

– Једна од тема била је и Изборни закон. Важно је рећи да треба доћи до реконструкције Изборног закона у дијелу да конститутивни народи морају бити легитимни бирачи своје власти. Ми ћемо у догледно вријеме предати приједлог тог Закона као и начин како елиминисати стране судије из Суда БиХ – поручио је Додик.

Навео је да је упознао Човића да ће Српска обуставити одлучивање у органима БиХ.

– Сматрам да је ово једна од важних тренутака у БиХ – поручио је Додик.

Додик је рекао да су разговарали и о формирању власти на нивоу БиХ, али да бошњачка страна намјерно опструише, не жели да се изабере министар и замјеник министра, те измишља нове услове.

Обје странке су одлучне да обране концепт конститутивности.

– Вјерујем да је БиХ у безизлазној ситуацији – поручио је Додик.

Истакао је да један од главних криваца међународна заједница.

– Запад има историјску одговорност да одговори на питање зашто стално подржава бошњачки концепт унитарне БиХ – поручио је Додик.

Нагласио је да су ове двије партије одлучне да одбране и питање констутивности народа у БиХ.

– Међународна заједница константо ради на томе да руши констиутивност како би измислила неку грађанску БиХ – истакао је Додик.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да је важно ријешити питање законодавства у БиХ, те додао да су због тога важни разговори с Додиком.

– Предстоји нам много разговора на разним нивоима да бисмо функционисали као нормална земља – рекао је он.

Уз Додика, у делегацији СНСД-а били су потпредсједници странке Жељка Цвијановић, Небојша Радмановић и Никола Шпирић, те чланови Главног одбора СНСД-а Зоран Тегелтија и Славко Митровић.

Делегацију ХДЗ-а БиХ, уз Човића, чинили су функционери ове странке Борјана Кришто, Вјекослав Беванда, Маринко Чавара и Јосип Јерковић.

Архива