Представници Српске обустављају одлучивање у заједничким институцијама

12.02.2020 Актуелно

 

Цвијановићева је након састанка званичника Републике Српске, представника Српске у институцијама БиХ, као и лидера парламентарних политичких партија у Републици, рекла да је то први закључак састанка.

Представници Српске обустављају учешће у одлучивању на нивоу БиХ док се не донесе нови закон о Уставном суду БиХ у којем неће бити страних судија у овом суду.

Други закључак је да ће бити затражено одржавање одржавање хитне сједнице Народне скупштине Републике Српске.

Предсједница Српске је рекла да су оба закључка донесена једногласно.

– Жељели смо да чујемо мишљење званичника Републике Српске, представника Српске у институцијама БиХ, као и лидера парламентарних политичких партија у Републици, те смо послигли сагласност и донијели два закључка – навела је она.

Цвијановићева је истакла да Уставни суд БиХ у континуитету доноси штетне одлуке за Републику Српску које излазе из оквира и надлежности овог суда, дефинисаних Уставом БиХ.

У Бањалуци је данас одржан састанак званичника Републике Српске, представника Српске у институцијама БиХ, као и лидера парламентарних политичких партија у Републици.

Састанку су присуствовали предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, министри у Влади Српске, предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић, предсједник Уставног суда Српске Џерард Селман.

Састанку су присуствовали и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и други представници Српске у заједничким институцијама, те представници политичких странака у Српској.

Тема састанка била је одлука Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту, те политичка ситуација у Српској и БиХ.

Архива