Проблем расподјеле средстава од ПДВ-а изнијети пред међународну заједницу

10.02.2020 Актуелно

– Они све вријеме троше наша средстава која ни по чему њима не припадају – рекао је Вишковић.

Он је навео да ће то бити тема разговара на скупу у сриједу и четвртак, 12. и 13. фебруара, у Етно селу Станишићи код Бијељине са представницима ЕУ, Европске комисије, амбасадорима, члановима Савјета министара и влада Републике Српске и ФБиХ.

– Веома је значајно да проблем са Федерацијом што прије ријешимо, јер само у 2018. и 2019. години буџет Републике Српске је по том основу, што нису хтјели да гласају за нове коефицијенте расподјеле, оштећен за скоро 50 милиона марака – истакао је Вишковић.

Оцјењујући да су то велика средства за буџет Републике Српске, премијер Српске је поручио да проблем не може трајати у недоглед.

– Ја сам спреман за разговор и договор, Република Српска је исцрпила све аргумете и пружила руку помирења, чак смо прихватили поравнање које су из Федерације послали, од три модела прихватили смо један, али на крају им ни то није било задовољавајуће – навео је Вишковић.

Указујући на огромну штету коју због тога трпи буџет Републике Српске, он је рекао да је задњи усаглашени коефицијент расподјеле пореза 32,19, а јануарска расподјела требала је бити по коефицијенту 32,64.

– То су значајна средства која Република Српска не добија у буџет и ми то нећемо моћи да трпимо у недоглед – поручио је Вишковић.

Он је додао да је крај фебруара крајњи рок за рјешавање овог проблема који траје већ годину и по дана.

– Ако Федерација има приговор на израчун тих коефицијената код Управе за индиректно опорезивање нека то ријеше с њима, али сигурно неће моћи даље на овакав начин наносити штету буџету Републике Српске – навео је Вишковић.

Он је рекао да ће о проблему обавијестити међународну заједницу, а уколико не буде било договора ићи ће се и на варијанту личне тужбе против министра финансија ФБиХ.

– Она је та која не гласа, према томе она ће морати на суду да објасни из ког разлога не жели да гласа – закључио је Вишковић.

Архива