Диференцирана стопа ПДВ-а за смањење оптерећења на основне намирнице

03.02.2020 Актуелно

– Није идеја била да се повећањем ПДВ-а створи ново оптерећење. Идеја је била да се диференцираном стопом смањи опорезивање млијека, лијекова, књига, дјечије хране и одјеће, уџбеника и да то иде на нижу стопу од осам одсто, а да се за неку другу робу повећа стопа ПДВ-а на 21 одсто, како би се надомјестио губитак – појаснио је Додик.

Према његовим ријечима, највећи проблем у БиХ јесте што нико никога не слуша, већ се покушавају облатити добре ствари и идеје.

Додик сматра да би већина грађана прихватила да се повећа стопа ПДВ-а на дуван, алкохол и неку другу луксузну робу широке потрошње, а да се смањи на животне намирнице, те новински папир.

– Да ли ће се увести диференцирана стопа ПДВ-а, не знам, али се то не мора десити по сваку цијену – рекао је српски члан Предсједништва за телевизију О канал, те додао да ово питање није никаква новина, већ да се као идеја помиње од раније.

Он је подсјетио да је у периоду увођења јединствене стопе ПДВ-а речено да док се не развије систем контроле ПДВ-а, не може бити диференцирана, већ јединствена стопа, како би се смањиле спекулације.

– Већ је 13-14 година како је уведена јединствена стопа ПДВ-а и развили смо систем, тако да је вријеме да смањимо оптерећење на ове животне робе широке потрошње – рекао је Додик.

Говорећи о посљедицама које би по БиХ имала одлука Европске комисије да уведе таксе на емисију угљен-диоксида приликом производње електричне енергије, Додик је подсјетио да је Република Српска у Термоелектрани Угљевик прије мјесец дана уградила нове филтере којима је готово елиминисана емисија угљен-диоксида и сумпора.

– Уложили смо у једну доста стару електрану 96 милиона долара, али смо знали да уколико то не урадимо, за двије, три или пет година неће моћи да ради управо због емисије. То је нешто што иде у корист нама – рекао је српски члан Предсједништва.

С обзиром да је протеклих дана ваздух у многим градовима у БиХ, Тузли, Бањалуци, Сарајеву био међу загађенијим у региону и шире, Додик је навео да као рјешење за тај проблем види гасификацију.

Према његовим ријечима, небитно је да ли ће се БиХ прикључити на Турски ток или на Јадрански крак гасовода.

– Ко први дође, добродошао – истакао је Додик и додао да БиХ треба да узме ону понуду која буде квалитетна и јефтинија јер нема могућности да бира.

Додик је подсјетио да је прије 10 година у име Републике Српске потписао сагласност за Јадранско-јонски гасовод, који би преко Црне Горе требало да уђе у БиХ, али да није ни против тога да Турски односно Балкански ток, који пролази Бугарском и улази у Србију, уђе у БиХ, јер је је потребна алтернативна могућност снабдијевања.

– Ко ће прије доћи, није важно – констатовао је Додик.

Он је навео да Република Српска покушава да приволи компанију која је власник рафинерије нафте да инвестира у гасифкацију Бањалуке, за шта је потребно око 100 милиона евра јер овдје нема ниједне фирме која је у могућности да то уради.

– Нама је најважније да добијемо исплатив и чист енергент, да немамо оно што имамо сад – поручио је Додик.

 

Архива