Додик: Српска да јединствено одбаци антидејтонско дјеловање Уставног суда БиХ

16.02.2020 Актуелно

 

– У парламенту очекујем да ће све парламентарне партије из Републике Српске бити јединствене у настојању да потврдимо раније утврђени став на састанку код предсједника Републике, гдје смо рекли да је овим пређена црвена линија – рекао је Додик вечерас за АТВ.

Он очекује да ће на сутрашњој посебној сједници Народне скупштине Републике Српске бити манифестовати јединство у одбацивању, како је рекао, криминалног дјеловања Уставног суда БиХ, који је раније пресуђивао да имовина припада ентитетима, на основу чега је и спроведена приватизација државне имовине.

– Неколико пута је то потврђено и кроз одлуке високих представника раније док су они имали ту фактичку моћ. Потврђено је то чак и одлуком да је државна и јавна имовина Брчко дистрикта власништво дистрикта, а исто тако и федерална имовина. Одједном се сада све реферира само на имовину Републике Српске – каже Додик.

Додик указује да је сада једина могућа ствар да се поништи одлука Уставног суда БиХ о пољопривредном замљишту и донесе нови закон о раду Уставног суда на нивоу БиХ, што очекује да ће и Народна скупштина усвојити као један од ставова на посебној сједници.

Он је навео да ће нови закон о Уставном суду, који би се ускоро могао наћи у парламентарној процедури у Сарајеву, садржити начин избора судија из БиХ, те истакао да би избор шест домаћих судија остао као и сада, док би тројицу из БиХ, који би замијенили садашње стране судије, бирало Предсједништво БиХ по систему Србин – Хрват – Бошњак и да их потврђује Дом народа.

Додик, који је и предсједник СНСД-а, најавио да ће већ у току идуће седмице или оне након ње, СНСД и ХДЗ БиХ предати у парламент БиХ приједлог закона о Уставном суду БиХ.

– Вјерујем да ћемо то учини заједно, ми из СНСД-а, из Републике Српске и ХНС, односно ХДЗ, ићемо на парламент. Наравно нема одлике, ако не гласају Бошњаци, али они морају да објасне зашто не гласају. Да ли ћемо ми прихватити ту њихову аргументацију зато неће, па се вратити у парламент о томе ћемо процјењивати, али је вјероватније да нећемо прихватити и да ћемо се вратити у Народну скупштину и онда донијети читав један план који би се могао назвати РС-егзит – навео је Додик и истакао да је и раздруживање Велике Британије и ЕУ добар примјер да се све то може учинити мирно.

Додик је истакао да је добро што Српска има значајан ниво сагласности са политичким представницима хрватског народа у БиХ да се заједно залажу за то да судије странци оду из Уставног суда БиХ.

– То се видјело и јуче када је ХНС рекао да је и њихов приоритет да стране судије оду из Уставног суда. Сада имате ситуацију да од три конститутивна народа, представици два сматрају да то питање треба да се ријеши, а онда Бошњаци кажу ми се не бојимо. Шта се имају бојати? Нико њих не напада Република Српска, нити има план, нит ресусрс, нити хоће, нити има територијалне претензије према Федерацији БиХ. Чега се они боје, коме они то подваљују. И онда кажу – неће ултиматум проћи, који ултиматум? – пита Додик.

Додик каже да ће све бити демократски предложено, те да бошњачки представници могу да то одбију, али ће то морати да образложе.

– Након тога ми ћемо одличити шта ћемо даље. Након тога, вјероватно, слиједи процес који теба да се заврши референдумом – навео је Додик.

Он је нагласио да Срби у БиХ, уколико желе да опстану, очувају своју имовину, право, индентитет и СПЦ морају да одговоре на покушај развлашћивања Републике Српске.

– Када би нам узели, све и шуме и путеве и остало, онда би сигурно наметнули неки закон, онда би се жалили у Сарајеву како СПЦ узурпира, па би Уставни суд рекао да то мора да буде имовина БиХ и онда ми не бисмо имали своју цркву. То је то рушење које би ми требало да трпимо. Ја сам потпуно увјерен да би то баш тако било и зато ћемо ми доносити наше одлуке – рекао је Додик.

Додик је навео да је садашњи Уставни суд БиХ једини уставни суд на свијету који тако функционише, односно има стране судије који одлучују пуних 25 година.

– Они функционишу по властитим правилима које су сами себи прописали и прибавили себи надлежности које ниједан Уставни суд нигдје на свијету нема – рекао је Додик.

Додик је подсјетио да је Уставни суд уназад 15 година почео да укида грб, химну, заставу и остале идентитетске ознаке Републике Српске, а сада је кренуо да се обрачунава и путем одузимања имовине како би касније, у некој трећој фази, рекли да назив Република Српска вријеђа Бошњаке, да треба да буде промијењен или укинут.

– Очекујем да ће политички спектар у Републици Српској, без обзира на политичке разлике које постоје, бити јединствени, јер је пређена црвена линија. Ако се допусти спровођење одлука Уставног суда, слиједи одузимање шума, ријека, потока, па неће бити могуће направити ни мост преко потока, а камоли мале или велике хидроелектране – упозорио је Додик.

Он је оцијенио да би то било развлашћивање Републике Српске, њено укидање, узимање њене суштине и истакао да је институционална борба Српске за њена права потпуно легитиман политички циљ.

– Договорено је сутра да се видимо и донијеће свака партија своје виђење. Ово је тачка на којој ће се много шта преломити – рекао је Додик.

Додик је истакао да је изузетно значајно да и опозиција буде укључена у борбу за статусна права Републике Српске на нивоу БиХ.

– Ова конфигурација власти у Републици Српској има у парламенту двије трећине. За наше суверене одлуке о свему постоји та већина, али је веома значајно да и опозиција у Републици Српској буде дио борбе за наша статусна права на нивоу БиХ. Формално гледано, ми можемо без тога, а суштински веома је важно да буде укључена и опозиција – рекао је Додик.

Он је поновио да је, без обзира на неслагања и разлике међу владајућим и опозиционим странкама у Републици Српској, веома битно да на идентитетским суштинским стварима сви остану заједно.

„То на крају може да појача и повјерење и у саму опозицију у Републици Српској. Ако опозиција ту буде нешто оскрнавила, јавност ће то знати. Овдје се мора ићи до краја. Овдје нема повратка и не можете кренути и извући се из тога. Ако се извучете онда сте сами себи написали политичку смртну пресуду. Према томе, ја их позивам да заједно радимо. Разговараћемо о томе“, рекао је Додик.

Додик је истакао да су представници СДС-а и ПДП-а на недавном заједничком састанку код предсједника Српске били веома коректни.

– Није довољно само неодлучивати, како се створила слика у јавности, него тамо гдје морамо одлучивати морамо гласати против да не би дошло до одлуке, што смо и показали у Дому народа парламента БиХ. Ако опозиција то неће, онда је то фингирање ствари. Овдје није могуће сада рећи – хајдемо одлучити о овоме, а о овоме нећемо – рекао је Додик.

Додик је истакао да Република Српска не смије да одустане од легитимне борбе и да у овој ситуацији мора да покаже политички карактер.

– Може да дође ко год хоће, може да дође и /предсједник САД Доналд/ Трамп и да тражи да одустанемо од ове приче и да пустимо да Уставни суд функционише овако. Ми не смијемо то да урадимо – поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

Покушај затирања сваког трага сарајевских Срба 

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра да је закон о локалној самоуправи Кантона Сарајево, према којем би око 13.000 српских гробова у Сарајеву требало прекопати, а посмртне остатке ексхумирати и кремирати, покушај да се затре сваки траг Срба.

 

Он је вечерас за АТВ нагласио да овим законом кантоналне власти траже да се плаћа одржавање гробних мјеста у којима су сахрањени сарајевски Срби, али да су Срби отишли из тог града и да немају новац да плате одржавање гробова, а то је 10.000 КМ по човјеку.

– И то је разлог зашто ми не треба да будемо у БиХ. Ми треба да се организујемо да покупимо наше кости у Сарајеву, као што је урађено након Дејтона када су изнесене кости наших страдалих на Соколац. Боље и ми то да урадимо, него они да нам претурају кости – рекао је Додик.

Он је додао да избацују кости људи који су живјели и радили у Сарајеву и несумњив допринос изградњи тог града.

– Ако људи нема ту, онда то конзервирајте и кажите ово је дио прошлости. Међутим, неће они да оставе трагове Срба, па ни мртвих – истакао је Додик.

Он је поставио питање шта би било да се сада у Републици Српској почну скрнавити бошњачка гробља?

– Не пада нам напамет и ја сам против тога – поручио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ поновио је да неће доћи до књижења војне имовине на БиХ, нити чланства у НАТО.

– Док ја сједим у Предсједништву ни комад имовине се неће укњижити на БиХ, никакав покрет према НАТО-у неће се десити и нећемо се укључити у ову војну алијансу. Касарне у Републици Српској су наше и док сам ја тамо бранићу суверенитет Републике Српске онако како пише у Дејтону. Касарне никада нећемо дати – рекао је Додик.

Архива