Додик: Нема пута БиХ у НАТО

03.02.2020 Актуелно

– У посљедње вријеме нигдје од НАТО-а нисте чули да је БиХ на путу интеграција, већ су рекли `на путу сарадње` – рекао је Додик у Бањалуци поводом тврдњи СДС-а и ПДП-а да БиХ иде у НАТО.

Додик је нагласио како није могао, али би волио да јесте, да укине Акциони план за чланство у НАТО /МАП/, те напоменуо како је за то потребна сагласност у оквиру Предсједништва БиХ.

– Учинио сам да се онемогући Акциони национални план и да се путем неког документа Програм реформи покуша одржати неки облик сарадње са НАТО-ом и ми то чинимо – истакао је Додик.

Он је подсјетио на недавну изјаву бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића који је рекао да нема учлањења и пута БиХ у НАТО ако на то не пристану Срби.

– Изетбеговић то није говорио док је са њим у Предсједништву БиХ био Младен Иванић, који је усвојио војну стратегију. Изетбеговић ово говори управо сада када смо ми из Републике Српске довели то у питање, закочили и недозвољавамо да иде – појаснио је Додик.

Додао је и како је Изетбеговић био оптимистичан за ту врсту приче када су у заједничким органима сједили Шаровић и Иванић, односно СДС и ПДП у Савјету министара.

– Зашто Шаровић и Црнадак нису ставили АНП на дневни ред и одбили? Зашто је тај план повукао хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић када је био стављен на дневни ред Предсједништва БиХ? Повукао га је, јер је знао да ћу ја бити против и покренути витални националкни интерес и срушити то питање – рекао је Додик.

Архива