Додик: Могуће да један број посланика СДС-а приступи некој од странака већине

04.02.2020 Актуелно

– Њихове политике су ненародне и наравно да губе подршку – рекао је вечерас Додик.

Он је потврдио да СНСД са људима у Бијељини трага за могућом сарадњом на локалним изборима како би тој локалној заједници понудили компактност између локалног и републичког нивоа управљања.

– Тиме што је Бијељина имала СДС, а Република СНСД на власти, Бијељина није ништа изгубила – рекао је Додик, подсјећајући да је Република Српска у Бијељини направила значајне инфраструктурне објекте, као и болницу у коју је уложено 76 милиона КМ.

Према његовим ријечима, много тога је урађено, али је могло и више да није било неке тихе опструкције или неког тихог неразумијевања.

– Данас на подручју Бијељине завршавамо парцелацију за изузимање земљишта за изградњу ауто-пута који иде од Кузмина преко Раче за Бијељину и даље према Брчком, а онда иде крак према Тузли и Сарајеву, а онај други према Бањалуци. Гради ће се и гасовод – додао је Додик за О канал и Ослобођење.

Он је констатовао да СДС ништа од тога не може да понуди народу и да имају само спекулације.

– Ја знам неке људе који показују интерес да се „препакују“ – рекао је Додик, оцијенивши да предсједник СДС-а Мирко Шаровић није био лидер странке и чувар њених изворних принципа, већ је гледао само своју каријеру, због чега је цијела њихова организација у Добоју прешла у СНСД.

– Ми сада у Добоју имамо одличну ситуацију да ћемо наредне локалне изборе добити неспорно високим резултатом – навео је Додик.

Говорећи о могућности да до овогодишњих локалних избора буде донесен нови изборни закон БиХ, Додик је поручио да он не може бити донесен без СНСД-а.

– Немам ништа против да се Изборни закон мијења – рекао је Додик, прецизирајући да ту постоје неке суштински политичке и неке техничке теме.

Он је истакао да приликом доношења Изборног закона треба онемогућити било какве шпекулације и направити методологију која ће омогућити да БиХ као и све друге земље до поноћи изборног дана има резултате који су довољно поуздани да се не сумња у њих, а не да се чека мјесец дана, што отвара простор за спекулације.

Упитан да ли је за увођење могућности одржавања ванредних избора у БиХ, Додик је рекао да би они изазвали много више стабилизације, али да би подржао ову могућност под условом да мандати припадну странкама.

Додик је додао да се приликом доношења Изборног закона не може игнорисати захтјев Хрвата да они бирају своје аутентичне политичке представнике.

– Није добра понуда да Бошњаци бирају Хрвата за било који орган. То може да изгледа као мала превара која храни сујету некоме, али то у суштини не даје стабилност БиХ и њеним институцијама – поручио је Додик.

Он је указао на то да нико у БиХ не жели да му други бирају представнике, као што се десило на прошлим општим изборима када су Бошњаци изабрали Жељка Комшића у Предсједништво.

– Он јесте Хрват, али није изворни политички представник Хрвата јер се зна да су га бирали гласови Бошњака. Такву врсту преваре не би вољели ни сами Бошњаци, према томе та суштинска питања треба да буду ријешена. СНСД ће подржати такво позиционирање једног модела у којем ће Хрвати у методлолгији коју они одаберу моћи да бирају свог аутентичног политичког представника. На тај ћете начин задржати Хрвате у БиХ, а овако не – нагласио је Додик.

Он је рекао да нема разговора са СДА о томе да представник СНСД-а буде потпредсједник Федерације БиХ јер је СДА одбила ту врсту разговора.

– СДА покушава да већ договорену структуру у Савјету министара поново врати и условљава неким стварима. Ја сам рекао: „Ако хоћете /Сенада/ Братића у Народној скупштини, дајте да се договоримо – ми добијамо потпредсједника Федерације, јер је то ентитетски ниво, а ако нећете, ми имамо могућност, имаћемо шест делегата у Дому нараода /ФБиХ/ да покрену иницијативу како је то предвиђено законом у Федерацији“ – навео је Додик.

Лидер СНСД-а објаснио је да оба дома федералног парламента треба у првом кругу да гласају за потпредсједника, а уколико се то не деси, онда одлучује већина у једном дому, што СНСД са ХДЗ-ом већ има у Дому народа.

– Мислим да можемо да добијемо то мјесто у таквој процедури – закључио је Додик.

Говорећи о скором одлучивању Уставног суда БиХ о његовом захтјеву за оцјену уставности Измјена закона о заставама, Додик је рекао да ће ако има „п“ од права Суд удовољити том захтјеву.

Архива