Додик: Бањалука ће увијек подржавати Вучића, а не Изетбеговића

27.02.2020 Актуелно

Истакао је да је примарни циљ Републике Српске изворни Дејтон, очување Републике Српске и њеног легитимитета, као и да Србија буде јака, јер је Српска више загледана у Србију него у БиХ.

Говорећи о нападима на предсједника Србије Александра Вучића који у посљедње вријеме непрестано долазе из Сарајева, Додик је рекао да је за разлику од њих Вучић човјек мира и стабилности у региону, те да се понаша државнички.

– Предсједник Србије Александар Вучић јасно је већ неколико пута показао да жели да сачува мир како у Србији, тако и Српској, а и у регону – рекао је Додик.

Извјештај о стању у БиХ, каже Додик, имао је одмјерен став којим се жели сачувати стабилност.

– Веома је јасно исказано Вучићево опредјељење да се дјелује у функцији система, али је очито да званично Сарајево жели да води „сећијску политику“ и све добро опструише – навео је Додик. 

Нагласио је да политичко Сарајево на челу са Бакиром Изетбеговићем покушава да држи предавање шта треба да ради предсједник Србије.

– Изетбеговић покушава да се политика води у БиХ по мјерилима „Исламске декларације“. Бошњацима највише одговара нестабилна Србија и нејак предсједник. Треба рећи и да својатање Бањалуке као шехер-града није примјерено. Бањалука више припада Вучићу него Изетбеговићу – рекао је он, истичући да Изетбеговићу то ипак неће поћи за руком.

Додао је да у Републици Српској нема нити један план за сецесију.

– Република Српска има легитиман циљ да преферира изворни Дејтон и надлежности. Многи сматрају да је БиХ већ пропала земља, а у Сарајеву нису срећни због тога. Ја никада нисам позивао на оружје као што је то радио Изетбеговић. Они бране „Исламску декларацију“ и исламско уређење, али неће доживјети да се БиХ додатно милитаризује – изјавио је Додик.

Додик је рекао да дио међународне заједнице проводи политику бошњачких лидера у БиХ.

– Најсвјежији примјер је синоћња изјава Валентина Инцка који је одмах након обраћања Бакира Изетбеговића, Фахрудина Радончића и Жељка Комшића поновио исто што су и они говорили – нагласио је Додик.

Он је констатовао да се Инцко само појави да етаблира оно што су они рекли.

Додик је истакао да се у БиХ путем институција као што је Уставни суд БиХ доносе одлуке које су антиуставне.

– Српска се мора одбранити, ово је кључни тренутак. Не можемо прихватити одлуку Уставног суда јер је она неуставна. Уставном је дефинисано да имовина припада ентитетима. Ми нисмо изазвали ову ситуацију већ неки други и одбацујемо нападе на Републику Српску – поручио је Додик.

Архива