Цвијановић: У САД више не постоји пажња за БиХ као некада

08.02.2020 Актуелно

– Више ту пажњу према БиХ нигдје не можете да нађете, јер у свијету постоје и друга проблематична мјеста и мјеста која привлаче више пажње, а значе много више и за политичку, трговинску и економску страну САД и других држава – рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да су сада и они који долазе из Републике Српске прихваћени са уважавањем, као што то имају и они који долазе из другог ентитета, али је нагласила да њена политичка позиција није таква да треба да дође у Вашингтон и да, за разлику од неких колега из Федерације БиХ, „оспе дрвље и камење на неку другу страну“.

– Трудим се да покажем оно што је јасна слика да бисмо се боље разумјели и да бисмо што боље рјешавали ствари тамо гдје можемо да их рјешавамо – рекла је Цвијановићева.

Предсједник Републике Српске сматра да у Вашингтону има јако добре саговорнике са којима ће радити на одређеним заједничким пројектима.

– Овдје сам имала прилику да разговарам са представницима једне компаније која је присутна у нашој регији и има више активности у Србији него што је то случај у БиХ. Баве се енергетиком и заинтересовани су да остваре контакте са нашим институцијама, тако да је ово била добра прилика да се разговара о могућностима када су у питању улагања у обновљиве изворе енергије – рекла је Цвијановићева.

Она сматра да ће услиједити добар наставак разговора који ће бити одржани у Бањалуци у наредних мјесец или мјесец и по дана.

Упркос томе што БиХ није у фокусу САД, Цвијановићева сматра да је добро да се одржавају контакти, размјењују мишљења и да се види на који начин се може радити на томе да се побољша разумијевање.

Према њеним ријечима, ово је била добра прилика за размјену мишљења са саговорницима у Вашингтону о различитим стварима, укључујући чињеницу да је БиХ више од годину дана чекала примјену изборних резултата, који још нису имплементирани када је у питању ФБиХ.

– Постоји интерес за оно што се дешава у БиХ, али са аспекта да ли она извршава неке своје преузете обавезе – рекла је Цвијановићева.

За разговоре, које је водила, предсједник Српске је нагласила да је задовољна, јер је имала добре саговорнике о општој ситуацији у оквиру БиХ, али и цијеле регије.

– По правилу, када се разговара са људима из Конгреса, они су увијек веома заинтересовани за безбједносна питања у регији, сада посебно за питања повратника са страних ратишта и нелегалне миграције, са којима смо сви суочени у регији, на који начин са тим изаћи на крај, као и на који начин тражити или добити подршку и САД, али и неких других земаља – рекла је Цвијановићева.

Предсједник Српске је напоменула да одређене структуре у Америци имају интересе директно везане за БиХ, али да се у широј јавности не може наћи већи интерес, јер су првенствено усмјерени на безбједносне аспекте и питања која су за то везана.

– У неколико института разговарали смо на који начин можемо да обезбиједимо њихово веће присуство на овом простору, а исто тако и присуство наших људи овдје који би могли да учествују у размјени мишљења, те да на лакши начин остваримо комуникацију – рекла је Цвијановићева.

Што се тиче састанака у оквиру Стејт департмента, Цвијановићева је истакла да је имала разговоре о томе шта се може урадити да сви нивои власти подједнако доприносу одређеним процесима.

– То је била прилика да се разговара са представницима Стејт департмента, али и одређеним удружења и истраживачким институтима овдје у Вашингтону о томе како можемо да привучемо више пажње када је у питању велико стратиште у Градини и Јасеновцу, како да наставимо да трагамо за истином и да настојимо да се та истина боље види и најбоље чује у свијету – рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је напоменула да је десети или једанаести пут присуствовала Националном молитвеном доручку, што је била добра прилика да се сретне са другим међународним гостима у посебној атмосфери.

– Ове године све је било у знаку окончања поступка који је вођен против предсједника САД Доналда Трампа. Било је ту и политичких порука које је било добро да чујемо, али и порука које се односе на бољу сарадњу и боље разумијевање, те прављење неког новог хуманијег свијета него што је то данас случај – објаснила је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је Трамп много пута рекао да једна земља не треба да се мијеша у унутрашње ствари друге, што у Републици Српској има подршку, те оцијенила да се треба придржавати одређених међународних регулатива које су то јасно прописале.

Постоје различити интереси и активности, нагласила је, али то не значи да треба смјењивати власт и лидере. „Ми то подржавамо и мислим да управо из тог разлога и српска популација у САД, а имала сам прилику да, преко различитих форума и разговора са дијаспором, видим да они заправо подржавају такву политику“, додала је Цвијановићева.

Она очекује да ће се нешто такво десити и у будућности и да ће бити све мање покушаја мијешања у унутрашње ствари друге државе, што у САД разумију веома добро.

Цвијановићева је данас разговором са представницима компаније, која се односила на енергетски сектор завршила свој званични боравак у САД, који је оцијенила успјешним.

– Задовољна сам оним што сам чула. То што сам чула јесте нешто, условно речено, усклађено или је бар на линији онога што и ми настојимо да промовишемо у Републици Српској – закључила је Цвијановићева.

Архива